Трета година няма възмездие за жена, убита от крайпътна топола

Окръжният съд в Сливен върна за пореден път на прокуратурата делото за смъртта на 50-годишната Донка Шагова от Нова Загора - съобщиха от съдебната палата. Жената загина на 16 юли 2012 г. до новозагорското с. Стоил войвода. Докато пътува в микробус "Форд транзит", силният вятър прекърши 16-метрова стара, прогнила топола. Дървото се стовари върху микробуса и я уби на място. 54-годишният й съпруг, който шофирал автомобила, и 58-годишният им спътник бяха ранени. Близките на нелепо загиналата жена чакат възмездие трета поредна година.

Първоначално делото е било образувано срещу неизвестен извършител по обвинение за убийство. На два пъти е било прекратявано от Окръжната прокуратура и на два пъти - връщано от Окръжния съд за доразследване. След това казусът бил разпределен по компетентност на Районната прокуратура в Нова Загора. Този път разследването било извършено за немърливо изпълнение на служебните задължения, а после и за причинена по непредпазливост смърт. След поредни разходки между инстанциите, сега предстои отново разследване на случая.

Окръжният съд е посочил, че "не са взети всички мерки за разкриване на обективната истина". В определението си той посочва, че пътят, на който е настъпило трагичното произшествие, е от четвъртокласната мрежа и поддръжката му, включително и на крайпътните насаждения, е на общината.

Към датата на инцидента община Нова Загора е имала сключен договор №142/27.03.2012 г. с фирма-изпълнител на пътната поддръжка, а със заповед на кмета са били определени лицата, които да проверяват и подписват протоколите за свършената работа - посочва съдът. Тези лица обаче не са били установени и разпитани по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини