Одържавяват половината земя от частни имоти по морето

Правителството иска да отнеме половината от територията на частни терени, намиращи се зад плажа „Корал“, при това, без да обезщети собствениците им.

Причината е, че върху тях е установено наличие на дюни според твърдения на Агенцията по кадастъра. От регионалното министерство потвърдиха, че по новите карти, изработени през 2013 г., установили, че 52% от площта на тези имоти станали дюни.
Зад плажа има 150 декара частни имоти, собственост на три фирми, които имат разрешение да строят на мястото ваканционни селища. Това са испанската „Ибердрола“ и българските „Прайм пропъртис“ и „Корал резидънс“. Те са купили терените в периода 2006-2008 г.

Испанската енергийна фирма “Ибердрола Инмобилиария” обяви още преди кризата, че ще построи на мястото ваканционно селище с 2500 апартамента и че е купила терена от частна фирма за 30 млн. евро. И трите фирми не са успели да построят нищо досега, защото строителният контрол е спрял проектите им поради неактуализирана екооценка.
Регионалният министър Лиляна Павлова каза, че в такива случаи площите на имотите се намаляват с площите на дюните. Вчера от регионалното министерство потвърдиха пред „Труд“, че ще отчуждят терените и че има възможност при определени случаи в такива казуси да не се плати обезщетение. След това обаче разпространиха прессъобщение, според което министър Павлова никога не била казвала, че това е национализация, и че такова твърдение било медийно внушение.

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ДЖЕРОВ ПРЕД „ТРУД“
Без обезщетение не може

„Не може без обезщетение. Конституцията в чл. 17 го казва, тъй че няма накъде човек да се отклонява. За да се извършва принудителното отчуждаване, основанието трябва да е, че е предвидено за публична собственост или за изключителна държавна собственост по чл. 18 от конституцията. Но на второ място трябва задължително да се обезщети. Без обезщетение конституцията не разрешава принудително отчуждаване“, каза Джеров.

“Прайм пропъртис”: Това е опасно за демокрацията

Притеснителен е фактът, че като собственици на имоти, свързани с тези полемики, досега не сме потърсени за никакъв коментар, каза шефът на „Прайм пропъртис“ Сава Чоролеев. А това, което си позволяват отделни представители на изпълнителната власт с цел харесване и евтин популизъм, мога да окачествя единствено като срам за държавноста. Всички наши строителни книжа са минали дълги законови процедури, включително и 14-дневен срок, в който, ако е имало нередности, държавните органи биха могли да реагират още при издаването. От тази сутрин вече се говори и за открита национализация. Абсурдно е държавата да се завръща към 9 септември 1944 г. Това вече е опасно за демокрацията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.