В Бургас раздават безплатно компост

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Над 27 000 читатели посетили за година библиотеката в Горна Оряховица Най-малкият абонат е 5-годишната Ралица Арабаджиева

Борисов към Орбан: Предлагаме 100% надеждна охрана на външните граници

Орбан за Борисов: Границите могат да се опазят само от решителни лидери

Сотир Цацаров изиска делото за прегазената жена в село Търнава

Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на Левски

Верижна катастрофа запуши столичния бул. „Цар Борис III”

Борисов: Ще вкараме камери и в митниците

С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема: “Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество”, предаде репортер на БГНЕС.

“Ще направим доста за електронно управление, мечта ми е електронно гласуване. В 21 век данъците събираме по електронен път. Разбира се, че има хакери, но има и други, които могат да го защитават”, заяви премиерът.

“Това, което направихме с катаджийските коли, го видях от Андрус Ансип в Естония. Всички там са с камери през цялото време, от спиране на автомобила до съставяне на акта. Това го правим и в митниците, по-тихичко, без много шум”, каза Борисов.

“Това, че сме на първо място за фиксиран широколентов интернет ни прави горди. Десетки милиони сме заделили това да се случи и в села, когато искаме да социализираме селата, бизнесът, който иска да отиде там трябва да има възможностите, които има и в големия град. Не е тайна, че България има много добри ИТ специалисти”, каза премиерът.

Той обаче изрази притеснение, че децата ни вече много малко си играят. “Представете си тези деца с тази култура какви специалисти ще станат”, добави Борисов.

От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че са започнати преди няколко години мерки за платформа за електронно управление. Към днешна дата няма да има закъснение, всички проекти са към края на изпълнението си. Може да си пожелаем по-стегнато и бързо да си работим проектите, каза той.

Московски изброи свършеното до момента от кабинета “Борисов” в сферата на електронните услуги, а именно-интегрираност между публичните регистри, електронна идентификация, като следващата седмица предстояло да се входира закон за публично обсъждане, както и са били идентифицирани 29 области в държавата, които са били бели платна и вече имат широколентов Интернет.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическа политика посочи, че дигиталният дневен ред не може да е приеман като модернистичен каприз, той бил въпрос, свързан с конкурентоспособността на държавите-членки и на икономиката в Европа. “За последното десетилетие средства, които Европа отделя за информационни и комуникационни сфери са два пъти по-малко от средствата, които отделя САЩ”, каза Дончев Той съобщи, че се подготвя нов закон за електронни обществени поръчки, който ще е факт около средата на годината. Според Дончев всички данни показват, че ако бъде създаден единен цифров пазар допълнителният растеж в следващите 4-5 години е близо 250 млрд. евро на европейско ниво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.