БСП-депутат: Обединяването на НАП и митниците е опасно за националната ни сигурност

Обединяването на НАП и агенция "Митници" е опасно за националната ни сигурност, заяви в Пловдив бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат от "БСП лява България" Георги Търновалийски. "Идеята за обединяване на НАП и агенция "Митници", формулирана от премиера Бойко Борисов и услужливо коментирана от експертите на ГЕРБ, е опасна за приходите и в този смисъл застрашава националната ни сигурност. Какво ще обединяват - хора, дейности, системи ли?! Информационните системи на двете приходни администрации са коренно различни и няма как да бъдат обединени. Двете структури са несъвместими и като дейности.

Единственото общо между тях е по отношение на контрола и администрирането по Закона за акцизите и данъчните складове. Ако идеята на тази реформа е да бъде променен персоналния състав на администрациите, то инициаторите много добре владеят и други начини", коментира Георги Търновалийски.

Според него са напълно несериозни твърдения, че по този начин ще се пребори корупцията, и особено в митниците. "Щом знаят кои са корумпираните, просто да ги освободят и да им потърсят отговорност по законовия път. Защото такава мегареформа не може да бъде плод на емоция и от днес за утре. Тя трябва да бъде предшествана от задълбочени структурни и функционални анализи, както и да бъде изследван ефектът на въздействие от подобна промяна. Иначе хвърлянето на такива тези в публичното пространство създава само стрес в структурите и негативно влияе върху държавните приходи", допълва Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини