Амнезията на бившия директор в КТБ Илиан Зафиров

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Един от съмишлениците на избягалият банкер Цветан Василев - бившият директор в КТБ Илиан Зафиров, се оплака в столичен седмичник, че голяма част от кредитния портфейл на КТБ бил обезценен почти изцяло.

Жалко е, че един професионално ориентиран към банковите институции вестник дава трибуна на небивалици за някакъв сценарии, целящ „хладнокръвното убийство“ на банката, в който участвали едва ли не всички държавни институции, политически партии и политици. Тъй като през последните месеци „Труд“ направи серия разследвания по темата КТБ, ще предоставим на директора няколко елементарни факти, които той явно е пропуснал.

Какъв кредитен портфейл според него формират кухите фирми кредитополучатели –„Дивал“, „Ем Стейт“, „Рема Трейд“, „Юлита“, „Вивес“, „Кен Трейд“, „Булит“ и много други, след като повечето от тях нямат никаква дейност и не притежават активи.

Да, до поставянето на КТБ под специален надзор, тези фирми редовно си погасявали лихвите по кредитите. Ако Зафиров се прави, че не знае, ще му припомним как тези кухи фирми са обслужвали кредитите си. Чрез нови кредити, предоставяни от КТБ на други фирми, те от своя страна са предоставяли заеми на първите кредитополучатели, а те с получените пари са погасявали дължимите лихви. И така всичко изглеждало „нормално“.

Ако Зафиров иска, можем да му посочим и конкретни примери – през ноември 2013г. дружеството „Пасифик Инвест“ е усвоило 12 млн. евро от КТБ, като е предоставило същата сума под формата на заем на „Авионамс“, който от своя страна раздава заеми на други дружества, като „Хедж Инвестмънт“, „Елтаур“, ИПС и други, които са използвали парите за погасяване на висящите си кредитни задължения към банката.

Можем и да продължим, но считаме, че Зафиров е по-наясно от нас с този механизъм. По същият начин КТБ е увеличавала своя капитал, по същия начин банката е получавала подчинени заеми от свързани с Василев дружества като „ТЦ – ИМЕ“, „Евробилд“ и „Бромак“, чрез които увеличавала капиталовата си адекватност.
Все с нови кредити – т.е. с парите на своите вложители и депозанти, КТБ е успявала години наред да създава привидността, че функционира нормално.
Не можеш да се наричаш „банка“, когато източваш парите на своите вложители и депозанти за да финансираш кухи структури – създадени от подставени лица (шофьори, секретарки, охранители, домакини и т.н.) фирми с десетки и стотици милиони, без обезпечение и без бизнес възможност за връщане на предоставените кредити.

Как например фирма „Ем Стейт“(едно от кухите дружества) ще връща кредитите си от близо 25 млн. лева, след като фирмата няма никаква търговска дейност, а е използвана като касичка (буфер), да получи един кредит и да го предостави на следваща куха фирма под формата на заем.
Как фирмата „Дивал 59“ ще връща получените от банката почти 40 млн. лева, когато също не извършва търговска дейност, как фирма „Си Ди Мениджмънт“ ще връща повече от 10 млн. лева кредити, без да извършва търговска дейност и т.н. Примерите са десетки, той като в модела на Василев за източване на КТБ са участвали повече от сто кухи фирми. И няма защо директорът Зафиров да негодува срещу твърдението „грабеж на века“, защото то е напълно вярно. Как да се определи модел, създал възможност от КТБ чрез кухи фирми да бъдат източени няколко милиарда за финансиране на бизнеси на мажоритарния собственик на банката – Цветан Василев, и то по начин, че закупените активи да нямат нищо общо с банката. Нито са собственост на преките кредитополучатели (а винаги са придобивани от несвързани пряко с банката фирми), нито са предоставяни като обезпечение в полза на банката.
Смешна е и манипулацията, че нямало „чували с 200 млн. лева“. Дали са изнасяни чували с пари или не, не е толкова важно. Важното е, че има липса на 200 млн. лева от касата на банката и тя няма как да бъде прикрита чрез елементарни словестни еквилибристики. Защо иначе в деня на поставянето на банката под надзор директорите на трезора ще правят отчаян опит чрез декларация от фирмата на Василев – „Бромак“, да оправдаят липсата на 200 млн. лева. Според декларацията „Бромак“ ги бил взел – как, та това са 200 млн. лева, не са лев или два.
И за каква липса на прозрачност по делото за фалита на КТБ става дума в писанието на директора Зафиров? Нека припомним, че не друг, а директорите на КТБ поискаха поставянето на банката под специален надзор, защото се оказа, че пари в трезора няма. Нека да припомним също, че Фондът за гарантиране на влоговете погаси 3,5 млрд. лева от задълженията на КТБ към нейните вложители, че БНБ отне лиценза на банката и решението влезе в законна сила въпреки многократните опити за отлагане и манипулиране на делото.

Това са реалните факти, защото КТБ никога не е била нормална банкова институция. И независимо как ще интерпретира директорът Зафиров докладите на трите водещи одиторски компании „Делойт Одит“, „Ърнст и Янг Одит“ и „Афа“ – дали били доказателство за пред съд или не били, консултански доклади ли били или счетоводни одити и т.н., истината в тези доклади също не може да бъде обезличена с безотговорното и нагло говорене на хората, които носят вината за създадения модел на управление на КТБ.

Нека да обърнем внимание и на „активите“. След скандалният опит на Василев да прехвърли най-апетитните активи на мнимия инвеститор Пиер Луврие, сега кликата на банкера започна да обяснява колко стойностни били активите, които „стоели“ зад кредитите на КТБ. „Стойностни“, но за кого?

И защо изобщо говорим за активи, когато нито БТК, нито военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, нито стъкларския завод „Рубин“, нито веригата „Техномаркет“, нито хотелите „Сана Спайс“, нито телевизията ТВ7, са били някога ипотекирани или заложени в полза на банката срещу стотиците милиони кредити, раздадени на кухите дружества по веригата на собствеността.

Дяловото участие в БТК бе лична собственост на Василев (чрез люксембурската фирма „SCHO 79”) преди да бъде прехвърлена на Пиер Луврие за едно евро. „Дунарит“ и „Авионамс“ са собственост на офшорното дружество на Василев „ЕFV International Ventures”, което дружество вероятно също е прехвърлено на Луврие. „Техномаркет“ също е собственост на офшорни фирми.

Телевизията ТВ7 е собственост на офшорното дружество „Краун Медиа Лимитид“, чието българско дъщерно дружество дължи непряко на банката 300 млн. лева. Да продължаваме ли ? Дори преките кредити от банката също са били необезпечени – КТБ е предоставила почти 90 млн. лева кредити на „Дунарит“, но е забравила да поиска обезпечение срещу парите.

Повече от 50 млн. лева от тези кредити „Дунарит“ е раздал като заеми на фирми като „ТЦ – ИМЕ“ и други кухи фирми. Това ли е била инвестиционната политика на КТБ – да използва и „Дунарит“ за разпределител на парите, източвани от банката ? Явно да, като това обяснява и липсата на надлежни обезпечения срещу раздадените кредити.

Сега „Дунарит“ е заложен изцяло, но в полза на трето лице – близкия приятел на Василев Едоардо Миролио, който прихвана собствените си депозити в банката срещу задълженията на военния завод. А къде остава държавата при тази схема ? Отговорът е ясен,остава да „събира“ несъбираемите кредити от кухите фирми.
Дори „Петрол“ - единственият актив, който е бил предоставен като обезпечение в полза на КТБ срещу раздадените повече от 300 млн. лева кредити на дружествата от групата „Петрол“, сега също пое в друга посока (не в посока КТБ). Отново без реално погасяване на кредитите, а само срещу извършени прихващания в значително по-малък от общата задлъжнялост на групата „Петрол“размер, квесторите на КТБ освободиха наложените в полза на банката обезпечения върху 197 броя бензиностанции, с което близкият съратник на Василев Гриша Ганчев придоби собствеността върху най-апетитната част от „Петрол“, а именно – неговите бензиностанции.

Нещо повече, квесторите заличиха съществуващия в полза на КТБ залог върху търговското предприятие на „Елит Петрол“ само ден преди да бъде прекратена тяхната квестура.

Да продължаме ли? И това ако не е грабеж. А сега крадецът вика „дръжте крадеца“. Някои щял да „заграби“ активите. Държавата щяла мародерски да ги приватизира и още куп подобни безсмислици.

Какво предлага Василев ? След като фалира КТБ и създаде модел на финансова пирамида, достоен да влезе в учебниците, и то не само за мащаба на България, държавата да му подари активите, закупени с парите на банката – за благодарност може би ? Или защото Василев бил „жертва“ на конспирация, организирана едва ли не от цялата държава, бил жертва на прехода и на политическата система. Някой вярва ли в това ?

Да, вероятно има и активи на КТБ. Както изпълнителният директор Илиан Зафиров посочва, банката е била собственик на „значителна част от сградите, в които се помещават клоновете й.“ Те били изключително атрактивни. Страхотно – няколко недвижими имота срещу финансова дупка от 3,5 млрд. лева. Забравихме, че тези имоти били и паметници на културата.

Нека завършим с известното изказване на Стив Ханке, че КТБ е разбивач на ценности и за нея не трябва да се изполва понятието банка, защото това е обида към банковите институции. Едва ли някой би се усъмнил в професионалните качества на бащата на валутния борд.

Тези думи не са случайни, защото те дават най-точна характеристика на модела „Цветан Василев“, създател на финансовота пирамида КТБ и виновник за нейния крах. Модел на управление, който няма нищо общо с която и да е нормално функционираща банкова институция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини