Монаси минават на газени лампи заради сметки за ток от 500-800 лева

Обитателите на Преображенския манастир, който е на 5 км от Велико Търново, минават на газени лампи заради "солени" сметки за ток от 500 до 800 лева месечно. В светата обител живеят постоянно трима монаси, които са изпаднали в паника от "удара", който им нанесли от енергото с огромните тарифи.

"Проблемите ни започнаха, откакто преди няколко месеца смениха стария електромер. Новият измервателен уред е инсталиран на трафопост в гората далеч от манастир. Ние сме същите хора и имаме същата като преди консумация на електроенергия, а сметките скочиха драстично. Преди сме плащали по стотина-двеста лева дори, когато в манастира е имало външни хора-реставратори, майстори", оплака се игуменът на манастира отец Георги.

Той сподели, че светата обител притежава 500 декара гори и от над 10 г сградите се отопляват с твърдо гориво. Освен това готварските печки в кухненския блок също са на дърва, а през лятото калугерите готвят на газ.

"Получаваме по 3-4 фактури месечно. Вече не минава инкасатор, а отчитането на потребената електроенергия става дистанционно. Освен това ни начисляват промишлен ток, а нямаме никаква производствена дейност. Дори ползваме електроуреди, колкото едно средно статистическо домакинство", гневи се отец Георги.

Монахът уточни, че той и братята му разполагат общо с 3 бойлера, 3 телевизора, хладилник и фризер. "Не можем да плащаме такива непосилни сметки. Щом е така, ще се наложи да премахнем и осветителните крушки и да извадим лоените свещи и газените лампи", категоричен е дядо Георги.

Игуменът на Преображенския манастир не крие, че има подозрения за груби манипулации на показанията на електромера.

"Щом има съмнения за някакви нередности, клиентът да подаде жалба и ще извършим проверка по случая. Ще бъде направено замерване на съответния уред и ще се разбере дали отчита правилно консумацията", казаха от "Енерго Про".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини