“Левски” предлага работа на красавици

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Илияна Йотова връчи български документи на спасителя от Лим Сафет Баличевац

Задържаха петима, докато произвеждат синтетичен наркотик

Поздравихме Кувейт за Националния празник Посланикът у нас Н. Пр. г-н Якуб Ал Атиики даде грандиозен прием в хотел „Маринела”

Юнкер тръгва на балканска обиколка Ще посети Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово

Декларация за признаване на арменския геноцид ще гласува парламентът в петък

Народното събрание ще гласува в петък декларация за признаване на арменския геноцид. Това реши мнозинството в пленарна зала в началото на първото заседание на парламента след ваканцията, предаде БГНЕС.

По предложение на “Атака” разглеждането на декларацията за признаване на арменския геноцид от Османската империя беше включена в програмата за работа на депутатите като първа точка за заседанието в петък.

Текстът на декларацията е съвсем кратък и гласи, че българското Народно събрание признава официално геноцида над арменците по време на Османската империя и обявява 24 април за Ден на възпоменание на жертвите. Точката трябва да бъде разгледана от депутатите именно на 24 април 2015 година.

Утре австрийският парламент ще гледа такава декларация, а на 24 април подобна декларация ще приеме и германският парламент, аргументира се Десислав Чуколов, който защити предложението на “Атака”. Той припомни, че преди няколко дни Европейският парламент е насърчил Турция и европейските държави да признаят европейския геноцид.

На първо гласуване включването на декларацията не успя да събере необходимите гласове, но от “Атака” поискаха прегласуване с аргумента, че този въпрос никой не трябва да се въздържа. Със становище в подкрепа на подобна декларация излязоха над 100 интелектуалци, много от тях не са арменци, посочи Чуколов. Той призова точката да се включи в петък, а ако има някакви предложения за промени в текста на декларацията, днес или утре да се събере работна група.

В крайна сметка при прегласуването “за” включването на точката в дневния ред гласуваха 105 депутати от всички групи, с изключение на ДПС. 31 народни представители бяха против, а 41 се въздържаха. Дали самата декларация ще бъде приета ще стане ясно в петък сутринта, когато трябва да бъдат проведени дебати и гласуване в пленарна зала.

Преди “Атака” точка в дневния ред успя да включи и БСП. По предложение на Корнелия Нинова и отново след прегласуване в дневния ред като последна точка влизат промени в Закона за защита на конкуренцията, по-известен като “закон за търговските вериги”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете