Руски туроператори: Интересът към България се запазва

Интересът на руските туристи към България се запазва и туристическия поток към страната ни ще се запази на нивото от миналата година. Това стана ясно в петък на среща на българския посланик в Москва Бойко Коцев с водещи руски туроператори.

„Положителното отношение на крайния потребител към туристическите пътувания в България се запазва. Положително е и отношението към организираните детски почивки“, заяви посланик Бойко Коцев.

Туроператорите отбелязаха, че въпреки икономическите трудности в Русия, имат положително виждане за туристическите пътувания в България през лятото. Четири от най-големите руски туроператори заявиха, че за летния сезон няма намаление на търсенето на туристически почивки у нас. Очакванията им са да няма отдръпване на руски туристи от България като туристическият поток се запази на нивото от 2014 г., съобщиха от посолството на България в Москва. Според статистическите данни, през миналата година страната ни е била посетена от 656 454 руски туристи.

Посланик Коцев подчерта усилията, които нашето посолство, държавни институции и бизнес полагат за укрепването на позициите на България на руския туристически пазар. В сила са мерки за облекчаване на процедурите по издаване на визи за руски туристи, националното представителство по туризма към българското посолство вече е асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори, продължават да се развиват туристическите програми за руския пазар „Свята България“, „По българските пътища на паметта“, „България – страна на здравето“, „Русия и България – диалог на културите“.

Със съдействието на посолството българските туристически продукти са представяни на туристическите изложения в Москва и руските региони, поддържа се тясно сътрудничество с руските медии като през лятото предстоят две рекламни обиколки за руски журналисти на българските курорти.

Посолството специално акцентира и върху развитието на партньорските отношения с бъдещите професионалисти в туристическия отрасъл като създава лоби от познавачи на българския туристически продукт. Към момента повече от 10 руски висши учебни заведения са заявили желание за установяване на партньорски отношения с български ВУЗ.

Ръководството на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ край Варна е разработило нови програми за привличане на почиващи, включително летни езикови образователни програми. За руските граждани, собственици на недвижи имоти в България, които са около 400 000 души, са създадени както облекчени условия за получаване на визи, така и за живот в България. В България работят 8 руски училища, чието образование е признато и от Министерството на образованието и науката на Русия.

На срещата в българското посолство присъстваха представители на 10 водещи руски туристически агенции: „Солвекс“, „Анекс тур“, „ТТ-травел“ (TUI), „Библио травел“, „Балкан експрес“, „Екип 2м“, „Турово“, „Морская звезда“, „Неда тур“, „Корал травел“. Специални благодарности бяха изразени към българското посолство за изрядно организираната работа за бързо издаване на визи, както и към българското министерство на туризма за популяризирането на българския туристически продукт.

През януари-декември 2014 г. България е посетена от общо 7 310 845 чуждестранни граждани. По брой на туристите в България за този период Русия се нарежда на 4 място след Гърция, Румъния, Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини