Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Яне Янев: Държавата няма имунитет, за да се пребори с енергийната мафия

За 25 години не се намериха прокурори, които да осъдят виновните – за АЕЦ „Белене” и куп енергийни проекти, които се загробиха. В крайна сметка се намери удобен съдия за енергийната мафия. Това заяви пред Нова тв. лидерът на РЗС Яне Янев.

„Ако вие бяхте на въпросните дела в районния съд на въпросната съдийка, щяхте да се хванете за главата. Тя твърди, че документите по делото са класифицирана информация, а тя е декласифицирана. За нея обаче това нещо не съществува – тя изобщо не го допуска да бъде представено като доказателство по делото. Правосъдието беше като влака-стрела – препускане от съд в съд, за да може сутринта пред Министерски съвет да ме чакат, за да ми запорират заплатата. И адвокатите от кантората „Доковска” внушават, че всеки, който се опълчи срещу енергийната мафия, ще има съдбата на Яне Янев”, заяви гостът.

Според него досега е имало пробиви в съдебната система, отстранявани прокурори и съдии, но за пръв път той се е натъкнал на прецедент, който не съдията по делото е подписал съдебното решение, а някой друг. „Щом това се е случило, значи тези хора нямат никакви задръжки пред нищо”, подчерта Янев.

На въпрос дали е готов да се подложи на детектора на лъжата, за да докаже твърденията си, той отговори: „Нека първо седне съдийката, за да се докаже дали отсъжда по закон и справедливост, а след това и аз ще седна. Ако продължим само да говорим за съдебна реформа, без да я осъществяваме, ще е безсмислено да правим каквото и да е”, посочи Янев.

Той акцентира върху дългогодишната си битка с енергийната мафия, която е доказала, че „държавата няма имунна система, за да се пребори с нея”.

„Тези, които се опитват да ме осъдят по бързата процедура с фалшиви подписи, ще отидат да отговарят пред европейския съд. Тук става въпрос за подменени мотиви и подписани от друго лице. Убеден съм, че ако съдебната реформа не се постави на други основи, ако не започне истинска дискусия между компетентните хора, тя няма да се случи. Нашата позиция на РЗС отдавна е ясна – още от преди 10 години, когато сме учредили партията. Проблемът на съдебната система е, че тя е неформирана и не може да има истинска съдебна реформа без Велико народно събрание. Самата съдебна власт в тази конституция е така поставена, че тя да не може да се самореформира и да не могат да я реформират другите власти”, подчерта Яне Янев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете