Скандал в КСНС: Министър иска двойно повече пари за армията (обзор)

АКЦЕНТ
Ненчев ще бъде критикуван и за това, че е вкарал в официален документ текст, че популистките изказвания на част от политиците вредят на националната ни сигурност
Военният министър Николай Ненчев шокира политиците с исканията си за пари за армията.

Скандал за парите на армията се очаква днес на заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) в президентството.

Военният министър Николай Ненчев изненада всички парламентарни сили с предложените 9 проекта за модернизация на армията, за които трябва да бъдат изхарчени близо 5 млрд. лева. До момента се обсъждаше, че модернизационните проекти на армията няма да надхвърлят 2,5 млрд. лв. Анкета на „Труд“ сред парламентарно представените партии показва, че желанието на Ненчев няма да бъде подкрепено от голяма част от парламентарните групи.

ГЕРБ са категорично против конкретизирането на суми и проекти преди да бъде приета Програмата за развитието на въоръжените сили. В нея трябва ясно да се посочи точно колко бригади ще има армията до 2020 г., как ще се развива военноморският флот, в какви мисии би могла да участва страната ни и какви способности да развива.

„Нямаме никаква идея как тези пари станаха почти двойни. Влизането ни в НАТО бе и с цел намаляване на разходите за отбрана, тъй като това е нормално, когато си в един колективен орган. Нека първо да видим как ще се развива армията“, коментира пред „Труд“ Валентин Радев, зам.-председател на комисията по отбрана в Народното събрание.

Изненадващо МО е поискало купуване на 16 вместо 8+1 нови изтребители, а сумата по този проект набъбва до 1,85 млрд. лв. За Сухопътни войски вместо 100 нови бронирани машини вече трябват 238. Почти двойно скачат и средствата за модернизирането и въоръжението на фрегатите за ВМС.

Премиерът Бойко Борисов преди дни обяви, че на този етап повече пари за отбрана не могат да бъдат намерени.

От БСП също са изненадани от огромната сума, която Ненчев ще предложи. Те обаче ще настояват и военният министър да изчисти редица констатации, които прави в доклада си за състоянието на въоръжените сили. Едно от тях е да конкретизира какво е „в състояние на водене на „хибридна война““. Социалистите искат Ненчев да посочи кой води хибридна война на територията на страната ни. Терминът се появи след възникването на кризата в Украйна, а бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов директно се опита да вкара в документ, че Русия е враг на България и води хибридна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини