Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Председателят на КЕВР: Водата в София е една от най-качествените измежду столиците на ЕС

Депутатът от БСП Явор Божанков: МРРБ пое ангажимент за скоростна връзка между Горна Оряховица и АМ „Русе-Велико Търново”

Фоторепортерите на Варна с втора уникална изложба

57% от българите смятат, че страната е извлякла ползи от членството в ЕС

Осъдиха на две години затвор бившия премиер Никола Груевски

Задържаха известен блогър в Египет

Илияна Йотова ще открие тържествата по случай 24 май и Деня на Велики Преслав

Румен Радев ще участва в честванията по случай 24 май

Битото от акушерка бебе е добре, ще остане в болница няколко седмици

Такава жестокост не съм срещала и се надявам никога повече да не срещна. По този начин началникът на отделението по неонатология в болница „Токуда” д-р Радка Масларска коментира в студиото пред  bTVслучая с новороденото, пребитото от акушерка в болница „Софиямед”.

„Никол е добре, при нея няма опасност за живота. Стабилни и под контрол са всички нейни функции, учи се да се храни с биберон, възстановява своите рефлекси”, успокои д-р Масларска. По думите й детето ще остане в болницата „още няколко седмици”, докато се възстанови напълно.

Тя разказа подробно как бебето е попаднало в ръцете на колегите й, които вече седмица се борят за живота му.

По думите й, от „Софиямед” са съобщили, че Никол е с тежък анемичен синдром, който не може да се овладее с кръвопреливане и има постепенно нарастващ отток на главата. „Конкретна причина за тази диагноза, колегите нямаха – причините за анемията на едно новородено бебе могат да бъдат много”, посочи д-р Масларска и припомни, че „Токуда” има най-висока степен на специализация по неонатология и затова процедурата е детето да отиде при тях.

Когато това станало, медиците установили, че Никол има много сериозни отклонения в неврологичния статус: „То плачеше, пищеше и не можеше да се успокои от нищо”, нямало рефлекси, а оттокът бил само по главата.

Д-р Радка Масларска отговори задочно на твърденията на адвоката на акушерката, че травмата може да е следствие от падане. По думите й счупване на черепната кост може да се наблюдава и при подобна ситуация, но множествената контузия на мозъка е факт само при т.нар синдром на малтретираното дете, освен това кръвоизливът не е бил на мястото на счупването.

Тя развенча и друга част от тезата на защитата на Емилия Ковачева – че оттокът е трябвало да се появи по-рано, ако е следствие на побой, извършен през нощта. Д-р Масларска обясни, че детето е имало симптоматика още от първите часове на деня, като е нормално оттокът да стане виден малко по-късно.
Полицията е била информирана от лекарската консултативна комисия на „Токуда”, след като екипът заподозрял, че има външна намеса.

„Не бива фокусът на тази трагедия да се измества и да се обезценява всеотдайността и безкрайната любов и отговорност, която всички акушерки и всички специалисти по здравни грижи имат към новородените бебета”, категорична беше д-р Масларска.

Тя подчерта, че бърнаут синдромът не може да обясни реакцията на Емилия Ковачева – всички екипи работят под напрежение, на много места броят на сестрите и акушерките е редуциран, но те си вършат работата.

„В основата на този инцидент стоят по-сериозни психиатрични причини – не може един човек от синдрома на изпепеляване да извърши подобно нещо, това е невъзможен акт”, подчерта д-р Масларска.

Според нея е важно акушерките да си помагат, тъй като винаги са поне две – една при родилките и една при децата. Затова и големият извод за нея е: „Работа в екип, непрекъсната квалификация и това да не забравяме, че, в случая, детето, и, в големия мащаб, човекът е в центъра на нашето внимание като лекари”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.