Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Как се сади ксенофобия

Димитър Бежански

По природа българинът не е ксенофоб. Всъщност не би могъл и да бъде – ксенофобията не е нещо, което се предава по генетичен път. Тя се възпитава у човека. А векове наред българинът е възпитаван в толерантност. Той се отнася добре и към чернокожите, и към кривогледите, и към шахматистите.

Но…

Представете си следната ситуация. Представете си, че в България има около един милион шахматисти и деветдесет и пет процента от тях са безработни. А петдесет процента от тях са и неграмотни. Какво става от един безработен и неграмотен шахматист? Само престъпник става, нищо друго!

А сега си представете какво ще пише в полицейските сводки и във вестниците при това положение.

Ще пише, че банда шахматисти са разбили магазин за хранителни стоки в Пазарджик. Ще пише, че пияни шахматисти са изнасилили и обрали холандска летовничка в Бургас. Ще пише, че шайки от малолетни шахматистчета джебчийчета вилнеят из столичния градски транспорт. Освен това ще пише, че членовете на шахматния клуб „Столипиново“ в Пловдив от пет години не са си плащали тока. Същото се отнася и за членовете на шахматния клуб „Факултета“ в София, както и за ломските шахматисти.

Не си плащат шахматистите тока, но никой не им го спира! Само им въвеждат режим. А същевременно ако волейболист или колоездач, или филателист не си плати тока, веднага му отвъртат бушоните! Е, как така?! Защо?! Какви са тия привилегии?!
Постепенно в останалите слоеве от населението започва да се заражда омраза към шахматистите. Тук-таме започват да ги бият. Тук-таме шахматистите отвръщат със същото. Дори стават нагли. Твърдят, че са дискриминирани само заради това, че са шахматисти. Оплакват се в Европа, завеждат дела в Страсбург.

Неприязънта към тях се засилва. Работодателите избягват да наемат на работа шахматист. Вследствие на това шахматистите обедняват още повече. В следствие на което пък и още повече го удрят на пиянство и престъпления.

Напрежението между шахматистите и всички други ескалира все повече и повече…

Какво правят през това време политиците от различните партии? Макар че са от различни партии, те правят едно и също. Преди избори отиват при гладните шахматисти и им раздават било кебапчета, било олио, било някой и друг лев. И им обещават все така да не си плащат тока, стига само да гласуват правилно на изборите. Обещават им все така да им раздават безплатни кебапчета, стига само да гласуват правилно на изборите. Обещават им нови къщи, асфалтирани улици, даже чешма вътре в шахматния клуб им обещават, стига само да гласуват правилно на изборите. Освен това тропат хоро на някоя шахматистска сватба и се снимат прегърнали някое дрипаво, сополиво шахматистче.

След което изборите минават, политиците се прибират в своите партийни централи, а шахматистите се прибират в своето мизерно, безпросветно и престъпно ежедневие.

Забравили са явно политиците старата мъдрост, че ако искаш да помогнеш на някого – не му давай риба, а му дай мрежа и го научи да лови риба. Или може би никога не са я знаели. Точно затова ще уредят безплатен ток на шахматистите, но няма да ги образоват. Точно затова ще им раздават бира и олио, но няма да им осигурят работа. Точно затова ще извадят предизборно някой техен гросмайстор от затвора и по този начин ще им внушат чувство за безнаказаност. И точно затова и след тези, и след следващите избори шахматистите у нас ще стават все по-неграмотни, все по-безработни и все по-отявлени бандити, а останалите българи (без да имат за това генетични предпоставки) ще стават все по-отявлени ксенофоби.

Е, чия е вината?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.