Проверяват как Атака е събрала 1,3 млн. лева от членски внос

Сметната палата ще провери обявените приходи от членски внос на партия "Атака". Това обяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред Нова телевизия и добави, че ще извършат проверки и на документите на "България без цензура" на Николай Бареков.

През тази година "Атака" отчита 702 хил. лева от 150 дарители, сред които лидерът й Волен Сидеров. Той е дал 9000 лева на партията си. Приходите й от държавната субсидия са 3 210 000 лева. От издателска дейност са отчетени 20 хил. лева, толкова са и собствените средства на кандидатите в изборите.

От членски внос партията на Сидеров е получила 1 273 000 лева. Преди три години "Атака" не е декларирала доход от членски внос, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година – около 300 хил. лева.

За сравнение две от най-големите партии - ГЕРБ и БСП, имат по-малък приход от членски внос. Социалистите са събрали 1,25 млн. лв., а от ГЕРБ - 88 000 лв.

Проверявана ще бъде и "България без цензура" (ББЦ), защото от партията не подадоха в срок данните за своите дарители.

На въпрос дали това ще доведе до спиране на субсидията на Бареков, Цветков обясни, че Сметната палата няма право да спира субсидия, а това право има министърът на финансите. Институцията ще уведоми Владислав Горанов и НАП за нередностите при ББЦ.

На 27 април лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен.

Цветков потвърди, че на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15-и април – вече над 800. А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март".

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – проверяват се приходи, разходи, дарители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини