Антоний Гълъбов: БСП потъна към средните партии, вървим към модел с една доминираща сила

"В момента българската партийна система върви към модел с една доминираща политическа партия. БСП потъна надолу към една средна група от партии и всъщност остана да стърчи само ГЕРБ. Това е различна динамика вътре в самата партийна система, която ще се отрази най-вероятно през следващите месеци и ще започне да се усеща”, обяви политологът  доц. д-р Антоний Гълъбов пред "Фокус". ДПС и БСП вече са съизмерими партии, допълни той.

На въпрос дали има шанс ДПС да се превърне във втора политическа сила след местния вот, Гълъбов коментира: „Не знам доколко местният вот ще отчете подобна динамика, но до голяма степен това е факт. Проблемът не е в това, че ДПС е станало много силно, проблемът е, че трайно и устойчиво БСП загуби около 200 000 гласа. През последните две години на избори това вече не е 750-хилядна партия, а 500-хилядна. В това отношение, като имаме предвид много добрите резултати, получавани от ДПС от порядъка на 600 000 гласа, това очевидно са съизмерими партии”.

По думите му БСП и ДПС най-вероятно имат някаква дистанция помежду си от гледна точка на потенциални избиратели и на избиратели, към които биха могли допълнително да се обърнат. „Може би БСП все още е малко по-голяма партия от ДПС, но в никакъв случай вече не е партията, която успяваше да мобилизира около своите кандидати над 1 милион гласа”, посочи доц. д-р Гълъбов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини