Разследват палеж на земеделски машини за над 1,5 млн. лева

Криминалисти от Велико Търново и Павликени разследват умишлен палеж на земеделска техника и торове за над 1,5 млн. лева. Пъкленото злодеяние е извършено в частна агробаза в павликенското село Мусина.Тракторите и комбайните са били подпалени и изпепелени в сряда призори в местния стопански двор. Изгорялата техника е на 41-годишният арендатор Николай Рачев.

Извършителите се промъкнали в стопанството около 5 часа като издебнали, докато дежурният почива в помещението на пазачите. Злосторниците поляли със запалителна течност огромните машини и драснали клечка кибрит. Техниката мигом лумнала в пламъци. След минути охранителят забелязал огънят и гъстия дим и незабавно подал сигнал на тел.112. На място пристигнали пожарни, полиция и собственикът на базата.

Огънят е унищожил два комбайна и три трактора, както и около 2 тона амониева силитра. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите обаче са спасени 130 тона препарати за химическа обработка на посевите за близо 70 000 лв.

За около 3 часа пожарът бил локализиран. При огледа на местопрестъплението са открити парцали и туба, в която пироманите са носели бензин, за да причинят пожара.

"Имам съмнения чие дело е палежът, но няма да цитирам имена, за да не попреча на разследването. Не съм получавал заплахи. Унищожените машини не са купени с европейски средства, а са лизингови и са застраховани", обясни 41-годишният арендатор от Павликени Николай Рачев.

Той обаче сподели, че преди година купил две задлъжнели фирми на местния бизнесмен Сергей фидин. Рачев обаче не пожела да уточни колко е платил, за да се сдобие със собствеността и на каква стойност са възлизали борчовете на дружествата. "Бяха затънали с огромни задължения към много кредитори-банки, към НАП. Изправих на крака и двете фирми. Едната развива земеделска дейност, а другата е за месопреработване", уточни Рачев.

Той допълни, че обработва общо 18 000 декара ниви и дава хляб на 50 работници. Сее царевица, рапица, соя и в момента върви кампания по торене на посевите.

"Почти не го познаваме този арендатор, защото миналата година пое собствеността на Сергей Фидин и стопанисването на земеделската база. В землището на Мусина обаче не обработва почти никаква земя. Не сме имали проблеми с него", коментира кметът на Мусина Христо Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини