Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Руски военни са загинали при нападение на бунтовници в Сирия

Тоневи – едно обикновено семейство с пушки на рамо Сливенци пазят традициите в клуб „Традиция”

Хроничната миелоидна левкемия вече не е смъртоносно заболяване

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч

Гришо победи египтянин на старта на “Ролан Гарос”

Съдът отхвърли корекционна фактура за 1 298 лв. ток

Португалската легенда Маниш ексклузивно пред „Труд“: Роналдо няма свободно време, всичко е футбол

Откриват сезона заедно с нов път към Слънчев бряг Хотелиери: Нашите кадри бягат, но и ние сме интересни за много нации

Почина основателят на “Екогласност” Стефан Гайтанджиев

Вчера вечерта ни напусна Стефан Гайтанджиев. Гайтанджиев е известен с това, че бе постоянен участник в инициативните комитети на събрания, шествия, митинги от 1989-1990 година. Участник в улични противопоставяния преди 10 ноември. За кончината му съобщи неговият познат Христо Марков във фейсбук.

“Вчера вечерта си е отишъл Стефан Гайтанджиев! Мъчно ми е, много ми е мъчно! Той бе от спомените ми от първите години на СДС. Уважавахме се. Той бе честен човек и достоен българин! Въпреки превратностите – колко е тъжен светът! Нека съдбата дари съпругата му Стойка със сили! Сбогом, Стефане!”, написа Марков.

Стефан Гайтанджиев е роден на 9 януари 1947 г. в Плевен. Завършил е философия в СУ “Климент Охридски”. Доктор на философските науки, научен сътрудник I-ва степен в Института за държавата и правото, БАН. Работил е в Лабораторията за правно-социологически изследвания. Член на Русенския комитет 1988 г. Автор на неговия Устав. Член на Екогласност от 1989 г. Постоянен участник в инициативните комитети на събрания, шествия, митинги от 1989-1990 година. Участник в улични противопоставяния преди 10 ноември.

Един от създателите на администрацията на СДС. Пише първите устройствени документи и ръководи административните служби. Умен, волеви и напорист. Демократично устроен човек. Винаги упорито е отстоявал левичарските си убеждения. Критикува БКП (сетне БСП) от “ляво”. Член на Националния координационен съвет на СДС, 1990-91 г. (представител на Екогласност). Ако Тренчев се самоопределя като крайна десница в СДС, Гайтанджиев е на другия полюс. Основател и секретар на ПК “Екогласност”. Участник в Кръглата маса. Отговаря за Секретариата на КМ (организационно-техническа служба).

Депутат в Седмото Велико народно събрание от СДС. Политически секретар на коалиция Български демократичен център. Председател на ПК “Екогласност” от 1995 г. Депутат в 37 народно събрание (Парламентарна група на демократичната левица). Заместник-председател на ПГДЛ в 37-то НС. Заместник-председател на Комитета за правата на човека от 1995 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.