Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

Сотир Цацаров възложи делото за прегазената жена в село Търнава на Софийската окръжна прокуратура

Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

Съвместно учение на морска пехота и артилерия се проведе в Дагестан

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Почина основателят на “Екогласност” Стефан Гайтанджиев

Вчера вечерта ни напусна Стефан Гайтанджиев. Гайтанджиев е известен с това, че бе постоянен участник в инициативните комитети на събрания, шествия, митинги от 1989-1990 година. Участник в улични противопоставяния преди 10 ноември. За кончината му съобщи неговият познат Христо Марков във фейсбук.

“Вчера вечерта си е отишъл Стефан Гайтанджиев! Мъчно ми е, много ми е мъчно! Той бе от спомените ми от първите години на СДС. Уважавахме се. Той бе честен човек и достоен българин! Въпреки превратностите – колко е тъжен светът! Нека съдбата дари съпругата му Стойка със сили! Сбогом, Стефане!”, написа Марков.

Стефан Гайтанджиев е роден на 9 януари 1947 г. в Плевен. Завършил е философия в СУ “Климент Охридски”. Доктор на философските науки, научен сътрудник I-ва степен в Института за държавата и правото, БАН. Работил е в Лабораторията за правно-социологически изследвания. Член на Русенския комитет 1988 г. Автор на неговия Устав. Член на Екогласност от 1989 г. Постоянен участник в инициативните комитети на събрания, шествия, митинги от 1989-1990 година. Участник в улични противопоставяния преди 10 ноември.

Един от създателите на администрацията на СДС. Пише първите устройствени документи и ръководи административните служби. Умен, волеви и напорист. Демократично устроен човек. Винаги упорито е отстоявал левичарските си убеждения. Критикува БКП (сетне БСП) от “ляво”. Член на Националния координационен съвет на СДС, 1990-91 г. (представител на Екогласност). Ако Тренчев се самоопределя като крайна десница в СДС, Гайтанджиев е на другия полюс. Основател и секретар на ПК “Екогласност”. Участник в Кръглата маса. Отговаря за Секретариата на КМ (организационно-техническа служба).

Депутат в Седмото Велико народно събрание от СДС. Политически секретар на коалиция Български демократичен център. Председател на ПК “Екогласност” от 1995 г. Депутат в 37 народно събрание (Парламентарна група на демократичната левица). Заместник-председател на ПГДЛ в 37-то НС. Заместник-председател на Комитета за правата на човека от 1995 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.