Нели Куцкова отново не събра достатъчно гласове, за да стане шеф на САС

Съдия Нели Куцкова отново не събра необходимия брой гласове, за да стане председател на Апелативен съд - София. Членовете на Висшия съдебен съвет гласува с 9 гласа "За", 4 гласа "Против" и 6 гласа "Въздържал се". С това тя отново не събра необходимите 13 гласа, за да оглави най-големия апелативен съд в България, предаде "Фокус"

"Много ме боли от цялостната несправедливост към съдиите, както и затова че излязохме виновни за всички нещастия в държавата. Част от съдиите допринесоха затова, но е несправедливо спрямо всички съвестни магистрати. Те не заслужават да бъдат охулвани така", заяви единственият кандидат за поста председател на Софийския апелативен съд Нели Куцкова по време на изслушването си пред ВСС, предаде БГНЕС.

Пред магистратите Куцкова каза, че в Софийския градски съд, напоследък се наблюдава струя свеж въздух. "Председателят на Апелативния съд е длъжен да следи какво се случва в района. За целта трябва да се поддържа по-тесен контакт с районните съдилища и да се следи за проблемите в тях", каза още кандидатът за председател на САС. Що се отнася до разрешаване на проблема с натовареността на съдиите, Куцкова заяви, че ще поиска допълнителни щатни бройки. Според нея най-натоварени са търговските дела и делата по несъстоятелност затова трябва да се провери как се разпределяни делата досега.

Ако бъде избрана за председател на САС, Куцкова ще отговаря за най-натоварения и важен апелативен съд в България, както и за 8 административни области.

Това е трети опит за избор на председател на САС. Предишните два претърпяха провал, тъй като във ВСС не се събра необходимото мнозинство за избор на административния ръководител на съда. Постът бе освободен през май 2014 г., след решение на ВСС за отстраняването на Веселин Пенгезов от председателското място заради започналите разследвания срещу него за злоупотреба със средства от европейските фондове. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини