Време е длъжникът TV7 ЕАД да върне милионите, получени от КТБ

Вчерашните действия на синдиците на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете спрямо ТВ 7 далеч не са приятни за работещите там, но те намират своето логично и законово обяснение.

„Труд“ неколкократно е коментирал схемата, по която ТВ 7 беше порочно финансирана от фалиралата банка на Цветан Василев с пари на депозантите. Припомняме я, защото е важно освен за свободата на словото да се говори и за закона, който беше погазен с пирамидата КТБ.

Едноличен собственик на телевизията е дружеството „Краун медиа“. Основен негов кредитор е „ТЦ-ИМЕ“ – с близо 300 млн. лв. заеми, които „Краун медиа“ е предоставило от своя страна за издръжката на ТВ 7 само за 3 години – за заплати, скъпа техника, скъпи предавания, външни продукции и др. Средствата в „ТЦ-ИМЕ“ също са концентрирани чрез заеми от други фирми-бушони на Василев – „Сити Пропъртиз", „Критие", „Интегрирани Пътни Системи", „Сън Сити“, „Принт Инвест“, „Инвестмънт Проджектс“, „Дивал 59" и др. Последните на свой ред са кредитирани - пряко или опосредено, отново изцяло с пари на КТБ. „Интегрирани Пътни Системи“ например дължи на КТБ около 95 млн. лв., „Критие“ – 45 млн. лв., „Дивал“ – близо 48 млн. лв., „Принт Инвест“ – над 45 млн. лв., „Инфраструктурна компания“ – близо 70 млн. лв., „Сън Сити“ – над 30 млн. лв. и т.н. По тази линия на финансиране обаче банката е била лишена от адекватни обезпечения на раздадените кредити, тъй като фирмите бушони не разполагат с имущество, а и акциите на „Краун медиа“ в ТВ 7 също не са заложени в полза на КТБ.

Описаната схема е работила безотказно и то не само в случая с ТВ 7, а и спрямо другите активи, които са придобивани с пари на банката – БТК, Дунарит, Сана Спейс Хотел Хисаря и много други. Активите са чисти от обезпечения и тежести, парите за тяхното придобиване са дошли от КТБ, но банката юридически не е свързана с тях. От последните действия на Василев пък стана ясно, че всъщност крайният собственик на тези активи, включително и на ТВ 7, се оказа банкерът беглец.

Все пак, в случая с ТВ 7 част от техниката е била заложена в полза на КТБ и по преки кредити на телевизията към банката. Тези кредити са незначителни – едва няколко милиона евро, на фона на стотиците милиони изразходвани за нейната издръжка чрез „Краун медиа“. Но поне особеният залог на движимите вещи позволява бързо изпълнение. Председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете вчера отговори, че що се касае до попълване на масата на несъстоятелността, поредността на удовлетворяване не зависи само от размера на дадените кредити, а и от наличието или не на обезпечения. В случая особен залог е бил налице и синдиците са пристъпили към изпълнение, след близо 10 месеца просрочие на задължението. И тези им действия все още не са закъснели, защото техниката е налице. За разлика от други активи, които Василев „продаде“ без пари на подставени лица.

Към момента, както ТВ7, така и „Краун медиа“ са в процедура по обявяването им в несъстоятелност. Самата телевизия също е депозирала молба - още на 01.07.2014 г., че не може да погасява задълженията си и е поискала да бъде обявена в несъстоятелност. В съда освен „Краун медиа“ вземанията си са заявили и множество други кредитори.

Оказа се, че КТБ отдавна е пристъпила към изпълнение по учредения в нейна полза особен залог върху техниката, Софийски градски съд е отхвърлил молбата на длъжника за спиране на това изпълнение, но никой от ръководството на ТВ 7, въпреки получените покани за доброволно изпълнение, не е счел за нужно да обърне внимание на тези действия или да предложи адекватен начин за погасяване на задълженията.

Така че изпълнението върху заложената техника в случая е необходима и неизбежна стъпка. Но тя няма да бъде достатъчна, защото дори не обезпечава преките кредити на ТВ 7 към банката. Остава открит въпросът как ще бъдат събирани останалите дългове от близо 300 млн. лв. и този въпрос няма да бъде решен нито с призиви за защита на свободата на словото, нито с опити за извличане на политически дивиденти от ситуацията.

Очевидно на синдиците на КТБ и на държавата тепърва им предстоят тежки съдебни битки, за да могат да се върнат поне част от вече заплатените от Фонда за гарантиране на влоговете над 3.6 млрд. лв.

В противен случай сметката на Василев, включително и на ТВ 7, ще я плати окончателно обикновеният данъкоплатец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения