Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Самолет се разби в къща във Филипините, десет души загинаха

Използваме по-малко найлонови торбички

Снимка: Уикипедия

Използването на тънки пластмасови торбички на територията на България е намаляло в последните години. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

България е една от малкото държави-членки на ЕС, която още през 2011 г. въведе мерки за ограничаване потреблението на тънки пластмасови торбички, съобщават от МОСВ. При сравняване на данните от натрупаните такси в ПУДООС през 2013 и 2014 г. е изчислено намаляване от над 60% на постъпилите такси, което означава постепенно намаляване на потреблението на най-тънките торбички и промяна в поведението на потребителите.

От 1 октомври 2012 г., съгласно чл. 1а от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци е въведена продуктова такса за всички размери торбички, произведени от полимери, с дебелина под 25 микрона (μm) и размери по-малки от 390/490 мм.

Продуктовите такси за торбичките до 25 микрона, които съгласно българското законодателство са определени като торбички за еднократно използване, се заплащат в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

През периода 2013 – 2014 г. се наблюдава значително намаляване на приходите от продуктови такси. В основната част това се дължи на регулирането на пазара и преориентирането към използване на торбички за многократна употреба, което е основната цел на въведения регулаторен режим.

Налице е определен сегмент облагаеми торбички, за които има търсене и за които се заплащат такси. В почти всички случаи през последните 2 г. натрупаните такси са заплатени от задължените лица при пускане на пазара на тънки пластмасови торбички, а не като санкция в резултат на установени нарушения.

На 28 април Европейският парламент одобри проекта на директива за намаляване на потреблението на тънки пластмасови торбички на пленарната си сесия в Страсбург. Той променя Директива 94/62/ЕО относно опаковките и отпадъците от опаковки. Въз основа на новия документ България има възможност да запази съществуващия до момента режим за заплащане на продуктова такса на брой за всяка торбичка с дебелина до 25 микрона и размери до 39/49 см. Разширяването на обхвата до 50 микрона не изисква задължително въвеждането на продуктова такса за торбичките в диапазона 25-50 микрона. Изискването е да се гарантира, че торбичките не се предлагат безплатно на мястото на продажба на крайните потребители. В около 80 % от случаите, предимно в големите търговски вериги, до момента тези торбички, които са освободени от продуктова такса и се третират като такива за многократна употреба, се предлагат на потребителите срещу заплащане.

По отношение на сроковете, заложени в променената директива България счита, че те са реалистични и приемливи, особено с оглед на предложената възможност за избор на алтернативни мерки от страна на държавите-членки.

Определянето на методика за изчисляване на броя на потребените торбички на глава от населението ще бъде от полза за бъдещ период. Срокът за транспониране на директивата – 18 месеца е достатъчен, за да бъдат спазен и едновременно с това текстовете по прилагането на директивата, които следва да се въведат в националното законодателство, да бъдат достатъчно добре обмислени и обсъдени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.