Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

5200 напират за стола на Борисов

Над 5200 са посетителите от страната и чужбина, влезли с организирани групи в Народното събрание (НС) само за първите 4 месеца на тази година. Това сочи справка от администрацията на парламента. „За сравнение, за цялата 2014 година образователните визити са общо 109, а броят на посетителите е 4370“, заяви за „Стандарт“ Елена Каменова от пресцентъра на НС. А само за периода януари-март 2015-а групите са 97, с 3850 посетители. Най-честият въпрос, който задават гражданите, е къде сяда премиерът Бойко Борисов, когато идва в парламента.

Късметлиите, които влизат в сградата в дните без заседания, успяват да си направят селфи на премиерското място до трибуната в пленарна зала. Достъпът до нея в пленарни дни е забранен. Очаквано, посетителите по линия на ГЕРБ настояват да се снимат с председателя на парламента Цецка Цачева. И депутатите от мнозинството вече съобразяват влизането на гостите си с ангажиментите на Цачева, за да може поне за малко активистите да разговарят с шефката на народните представители.

В червените редици първа по популярност е Мая Манолова и снимките с нея също са от задължителните при БСП симпатизантите. Най-голямото недоволство сред гостите е фактът, че не може да се снимат за спомен от балконите на пленарната зала, докато в нея вървят дебати и гласувания.

По правилник снимките от там не се допускат, тъй като светкавиците разсейвали народните избраници. Само в последните две седмици след великденската ваканция на депутатите са минали близо 1000 гости на парламента. Самите народни представители охотно свикнаха със стълпотворението на посетителските групи, тъй като в почти 100 процента от случаите гостите са там по тяхна лична покана. Депутати и симпатизанти се снимат за спомен на стълбите в северното крило на сградата или на трибунките за изявления.

Заради местния вот наесен политиците от всички партии са се активизирали да покажат Народното събрание отвътре, като има дни, когато между 9 и 13 групи са на визита при законотворците.

Най-често в кулоарите и по балконите в пленарна зала са студенти и активисти от младежки политически или граждански организации. Има случаи и на групи от третокласници, както и на гимназисти от Дания, които разработили проект за българското Народно събрание. Обиколката на парламента с лекция за историята на сградата и конституциите продължава 2 часа. В престоя е включено и наблюдаване на дебатите или парламентарен контрол в пленарна зала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.