Цветан Цветанов за оставката на Теменужка Петкова: Ще излезем с достойнство от тази ситуация

Владислав Горанов: Оставката на Теменужка Петкова е прибързана

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

5200 напират за стола на Борисов

Над 5200 са посетителите от страната и чужбина, влезли с организирани групи в Народното събрание (НС) само за първите 4 месеца на тази година. Това сочи справка от администрацията на парламента. “За сравнение, за цялата 2014 година образователните визити са общо 109, а броят на посетителите е 4370”, заяви за “Стандарт” Елена Каменова от пресцентъра на НС. А само за периода януари-март 2015-а групите са 97, с 3850 посетители. Най-честият въпрос, който задават гражданите, е къде сяда премиерът Бойко Борисов, когато идва в парламента.

Късметлиите, които влизат в сградата в дните без заседания, успяват да си направят селфи на премиерското място до трибуната в пленарна зала. Достъпът до нея в пленарни дни е забранен. Очаквано, посетителите по линия на ГЕРБ настояват да се снимат с председателя на парламента Цецка Цачева. И депутатите от мнозинството вече съобразяват влизането на гостите си с ангажиментите на Цачева, за да може поне за малко активистите да разговарят с шефката на народните представители.

В червените редици първа по популярност е Мая Манолова и снимките с нея също са от задължителните при БСП симпатизантите. Най-голямото недоволство сред гостите е фактът, че не може да се снимат за спомен от балконите на пленарната зала, докато в нея вървят дебати и гласувания.

По правилник снимките от там не се допускат, тъй като светкавиците разсейвали народните избраници. Само в последните две седмици след великденската ваканция на депутатите са минали близо 1000 гости на парламента. Самите народни представители охотно свикнаха със стълпотворението на посетителските групи, тъй като в почти 100 процента от случаите гостите са там по тяхна лична покана. Депутати и симпатизанти се снимат за спомен на стълбите в северното крило на сградата или на трибунките за изявления.

Заради местния вот наесен политиците от всички партии са се активизирали да покажат Народното събрание отвътре, като има дни, когато между 9 и 13 групи са на визита при законотворците.

Най-често в кулоарите и по балконите в пленарна зала са студенти и активисти от младежки политически или граждански организации. Има случаи и на групи от третокласници, както и на гимназисти от Дания, които разработили проект за българското Народно събрание. Обиколката на парламента с лекция за историята на сградата и конституциите продължава 2 часа. В престоя е включено и наблюдаване на дебатите или парламентарен контрол в пленарна зала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете