Обсъждат застраховките на туроператорите

Пловдив ще е домакин на световен винен конкурс през 2016 г.

Как по-добре да бъдат защитени потребителите, които са платили за екскурзия, но пътуването им се провали по вина на туроператора. Това ще обсъдят днес министърът на туризма Николина Ангелкова и браншовите организации в сектора. Повод е фалитът на туроператора "Арайвалс-Иди" ООД, заради който пропадна първомайската почивка на близо 300 българи.

"През 2012 г. застраховките професионална отговорност за туроператори бяха значително повишени, и оттогава не е имало повод за тревога. На срещата с министър Ангелкова ще обсъдим какви други възможности за реакция има при подобни ситуации, тъй като предстои активен за ваканционни пътувания сезон", каза пред "Труд" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
Преди две години фалираха две наши фирми - "Он Травел" и "Валери 90" и много българи трябваше да бъдат прибирани от чужбина чрез други компании. Оттогава задължителните застраховки вече зависят от оборота на туристическата фирма и максималната сума от 200 000 лв. стана 1,4 млн. лв., а за туроператори, които ползват чартърни полети - минимум 500 000 лв.

От министерството на туризма вчера съобщиха, че е изпратено писмо до Комисията за финансов надзор, за да бъдат проучени възможностите за подобряване на условията при сключване на туроператорска застраховка и механизмите за прилагането й в случаи на фалит, както и за по-ефективен контрол в сектора. Предстои среща и с Асоциацията на българските застрахователи.

Добрата новина, която бе съобщена вчера от министъра на туризма Николина Ангелкова бе, че Пловдив ще е домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2016. Министър Ангелкова съобщи това на официалната церемония на тазгодишното издание на престижния винен шампионат в Йезоло, Венеция. Събитието е сред най-значимите за винената индустрия по света.

Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир - Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив. Форумът ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. 

„Виното винаги е било неизменна част от културата и историята на България. Свидетелство за това са и многобройните тракийски находки по нашите земи, част от които са включени в изложбата в парижкия Лувър „Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България", каза министър Ангелкова. 

„В България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане, като висококачествени български вина могат да се опитат по целия свят", подчерта тя. По думите й, доброто качество на българското вино и голямата разновидност от сортове е довело до интерес към винените ни дестинации, както от традиционни за нас генериращи пазари като Русия, Украйна, Италия, Чехия, Сърбия, така и от по-далечните - Китай, Япония и САЩ. „Ще използваме по-ефективно този ресурс, като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм", допълни Ангелкова.

Програмата на световния винен шампионат включва семинари, тематични работилници, открити дискусии, туристически турове и дегустации. Над 320 световно признати дегустатори от 51 страни оценяват около 8000 различни вида вина от 58 държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес