Мъж получи бъбрек от жертва на пътя

Димитровградчанин е с шанс за нов живот след благородното решение на близките да дарят органите на момчето, което загина при нелепа катастрофа на Околовръстното шосе в София. 49-годишният Георги Талев е получил единия бъбрек на 25-годишния Мариян, пише "Марица".

Другият е присаден на 31-годишния Веселин Саневски от Рудозем. Началникът на клиниката по урология в Александровска болница проф. д-р Симеонов е извършил двете интервенции успоредно, като те са продължили повече от 3 часа.

Георги Талев има малък бизнес, свързан с автомобилите. Той е бил на хемодиализа от началото на тази година. Новината, че се е намерил подходящ донор за него, го сварва в момент, когато негови близки, съгласни да дарят бъбрек, преминават тестове за съвместимост.

Марица.бг съобщава, че Катастрофата стана миналата седмица на Околовръстния път в София. Младежът и негов приятел се опитвали да помогнат на аварирал на пътя автомобил. По ирония на съдбата, джип, управляван от турски студент по медицина, блъсва фатално Мариян, който от удара полита и удря главата си. След като младото момче изпада в мозъчна смърт след катастрофата, близките му дадоха съгласие да стане донор. Във ВМА бе извършена чернодробна трансплантация от екипа на проф. Никола Владов, а в УМБАЛ "Света Екатерина" - сърдечната. Лекарите определят Мариян като истински герой, защото е успял да направи четири семейства щастливи.

За съжаление, роднините на трансплантираните няма да могат да благодарят лично на близките на загиналото момче. Причината е наредба, която гарантира и на двете страни абсолютна анонимност. През май тази година от Агенцията по трансплантации ще бъде предложено тайната на донорството да отпадне.

Националната кампания в подкрепа на донорството започна на 1 май. 955 българи са записани в листата на чакащите за трансплантация и въпреки че броят на трансплантираните расте, за миналата година органи са получили едва 79 души. Това става ясно от данни, изнесени от директора на Изпълнителната агенция за трансплантация д-р Марияна Симеонова. Осем на сто от нуждаещите се от трансплантация у нас умират, докато чакат да получат нужния им орган, сочи статистиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини