На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Експерт: Най-много нитрати има в марулята, спанака и лука

Най-високо е съдържанието на нитрати в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества. Трябва да ги белим преди консумация”. Това каза пред Нова тв. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика.

По думите ѝ нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.

За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът.

“За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука – нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули”, допълва Байкова.

Тя поясни, че при приемането им в човешкия организъм нитратите претърпяват трансформации, които могат да създадат риск за формиране на канцерогенни вещества.

“ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип “Айсберг” и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство”, поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция “Контрол на храните” в БАБХ.

“Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата”, изтъкна д-р Бялкова.

В жива връзка от столичния пазар “Иван Вазов” репортерката Вероника Димитрова разпита продавачи и купувачи за стоката, която се предлага там, както и за нейното качество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.