Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Експерт: Най-много нитрати има в марулята, спанака и лука

Изображение: Pixabay

Най-високо е съдържанието на нитрати в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества. Трябва да ги белим преди консумация”. Това каза пред Нова тв. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика.

По думите ѝ нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.

За да се защитим от вредните действия, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът.

“За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука – нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули”, допълва Байкова.

Тя поясни, че при приемането им в човешкия организъм нитратите претърпяват трансформации, които могат да създадат риск за формиране на канцерогенни вещества.

“ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип “Айсберг” и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство”, поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция “Контрол на храните” в БАБХ.

“Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата”, изтъкна д-р Бялкова.

В жива връзка от столичния пазар “Иван Вазов” репортерката Вероника Димитрова разпита продавачи и купувачи за стоката, която се предлага там, както и за нейното качество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете