Четирима в битката за ректорския пост във ВТУ

Двама историци, географ и филолог ще се състезават за ректорския пост във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Изборите са насрочени за 25 май. За отговорната длъжност ще се борят историците проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски, филологът проф. Христо Бонджолов и проф. Стела Дерменджиева от катедрата по география. Настоящият ректор проф. Пламен Легкоступ не може да се кандидатира, тъй като управлява търновската Алма-матер в продължение на два последователни мандата. В четвъртък той ще направи цялостен отчет за дейността си.

Проф.Палангурски пръв огласи, че е кандидат за ректор и още преди месец представи концепцията си. Историкът изтъкна, че акцентът в управлението му ще е възраждането на академизма и въвеждане на европейска образователна система.
"Всички университети с нашия профил вече са ни изпреварили. Преди 4 г бяхме пред Пловдивския, Югозападния и Нов български университети. Сега сме зад тях. Утвърдените факултети като Филологическия и Изобразително изкуство са извън топ 3. Единствено Историческият факултет е в челната тройка", коментира проф. Палангурски.

Проф. Стела Дерменджиева се слави с опит като заместник-ректор.Проф. Петко Петков, който в момента е зам.ректор по учебната дейност пък е номиниран от Историческия и Православния факултети, както и от няколко катедри. Зад проф. Христо Бонджолов застават Съветът на Филологическия факултет, чийто декан е кандидат-ректорът, катедра "Славистика", както и три факултета - по педагогика, изобразително изкуство и философия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини