Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

288 млн. лв. влезли в ТВ 7 от КТБ (обзор)

288 млн. лв. от Корпоративна търговска банка са влезли в ТВ 7 през Технологичен център „Институт по микроелектроника“ (ТЦИМ) – едно от основните дружества на Цветан Василев, през които той финансираше различните си бизнеси с парите на вложителите в КТБ. Сумата и схемата за финансиране вчера обяви финансовият министър Владислав Горанов на заседание на правителството. В стенограмата от заседанието Горанов изрично подчерта, че дълговете на офшорката „Краун медиа“, собственик на телевизията, надхвърлят многократно особения залог от 2,5 млн. евро, за който синдиците на банката предприеха действия по изземване на обезпечението преди седмица.

Вчера ТЦИМ е изпратила писмо до премиера, главния прокурор и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, с което иска съдействие да си събере дължимите 288 млн. лв. от ТВ 7, съобщи финансовият министър. 160 млн. лв. от тези средства са дошли като необезпечен кредит от КТБ.

„Като чуете ТВ 7, това всъщност е „Краун медиа“, една кипърска офшорка, която е получила от 27 юли 2009 г. до началото на 2014 г. 288 милиона с лихвите кредит, които няма как да са дошли като финансиране от ТЦИМ, освен чрез тези 160 милиона, които ТЦИМ дължи на КТБ за държавни ценни книжа и куп други кредити, пряко или косвено стигнали до ТЦИМ и оттам до „Краун медиа“, и оттам до ТВ 7“, обясни Горанов. Той определи като спекулация твърденията, че телевизията дължи на КТБ малка сума.
Според финансовият министър няма тенденциозност в действията спрямо ТВ 7 и срещу нея има не само едно, а 139 производства, стартирани заради натрупани дългове.
Горанов напомни, че чрез подобни схеми на косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от КТБ са изтекли милиарди. Той дава още подобни примери с други търговски дружества, като цитираТ „Дунарит“, стъкларския завод „Рубин в Плевен, стъкларската фабрика в Сърбия, които се свързваха с Цветан Василев.

По-рано вчера председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков обясни пред Нова тв, че синдиците ще предприемат действия и срещу компаниите, получили пари от КТБ чрез кухи дружества и затова не се явяват пряк длъжник. Това ще стане с помощта на международна компания, която ще проследи финансовите потоци от фалиралата банка. Изборът на тази компания ще приключи до края на май, но действията й ще продължат от 3 до 5 години и тогава ще са ясни резултатите от работата й, уточни шефът на фонда.

На заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов разкрива и друга схема за ощетяване на банката с помощта на квесторите, след поставянето й под специален надзор. Преправени са договорите за депозити на над 1000 души, като са преобърнати от договори с преференциални условия в стандартни. Така тези клиенти на банката са получили гарантираната от закона депозитна сума до 100 000 евро, без да имат право на това. Както агенция „Пик“ писа наскоро, тази схема е използвал и бившият премиер Иван Костов. По думите на премиера загубата от това е близо 100 млн. евро.

В последните работни дни на квесторите са освободени и огромни имущества като обезпечения, казва още Борисов. „Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след две-три седмици… Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела“, казва Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете