Али Хаменей: Атентатът в Ахваз е финансиран от Саудитска Арабия и ОАЕ

Разследват теча от „златния кран“ в Карнобат Спестявани са над 1000 лв. от всеки 100 литра, изчисляват експерти

Отборът на емигрантите във „Фермата“ се пропуква

Разбиха банда от ало мафията взела от пенсионерки над 40 000 лева 17-годишен куриер на мошениците арестуван с плячка от 500 лева и 400 евро

КАТ продължава да лъже за жертвите на пътя

Всяка десета фирма търси персонал 3% от компаниите ще съкращават хора

Премиерът Борисов: България и службите й са ценени много в борбата с наркоразпространението (ВИДЕО)

Бойко Борисов в Ню Йорк: При българското председателство ЕС стартира преговори за ново споразумение за партньорство със 79 държави

ЕС чака от Великобритания 2,7 млрд. евро невнесени мита

По-евтини тол такси за автобусите Обмислят мярката, за да не поскъпват междуградските превози

София с 640 млн. лв. приходи

Имам ли право на отпуска и заплаща ли се „клас“ при втора работа при един и същ работодател

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 септември 2018

Премиерът Борисов пред президента Ас Сиси: Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ

Над 1 млрд. лв събрани от длъжници

1,020 млрд. лева са събрани от закъсали длъжници през 2014 г. Това сочат статистическите данни на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Тенденцията да се образуват най-много изпълнителни дела по искане на бизнеса се утвърждава. В негова полза са 55 % от всички производства. 97 400 са делата в полза на търговците. Въпреки това се отчита сериозен спад с 22 % в сравнение с 2013 г. В същото време с близо 15 % е нараснал интересът на държавата и общините към частните съдебни изпълнители (ЧСИ). В бюджета им са влезли 150 млн. лв. от длъжници.

Иначе, статистиката показва спад на делата, образувани от ЧСИ през миналата година – 178 000. През 2013 г. са били 185 000. Поради тази причина и събраните за този период суми са повече – 1,135 млрд. лв.

Има ръст обаче на продадените недвижими имоти. ЧСИ-тата са успели да изтъргуват 11700 (за 2013 г. са били 7000). В тази категория влизат земеделски земи, парцели, хотели, недовършени сгради, бизнес имоти, магазини, къщи, жилища, гаражи и пр. При продажбата на движими вещи се наблюдава намаляване с 33%. На тезгяха са били сложени 1700, като за 2013 г. са били 2250.

От КЧСИ уточняват, че се завръща интересът към публичната продан. Това е добре за кредиторите и длъжниците, тъй като при повече участници в търговете се повишават продажните цени. Оказва се, че в регистъра на продажбите има широк избор (виж по-долу). Сред атрактивните вещи е например кашон с дрехи и обувки. Председателят на КЧСИ Георги Дичев призна пред „Труд“, че действително продажбата на тези дребни стоки е по-трудна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.