На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Над 1 млрд. лв събрани от длъжници

1,020 млрд. лева са събрани от закъсали длъжници през 2014 г. Това сочат статистическите данни на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Тенденцията да се образуват най-много изпълнителни дела по искане на бизнеса се утвърждава. В негова полза са 55 % от всички производства. 97 400 са делата в полза на търговците. Въпреки това се отчита сериозен спад с 22 % в сравнение с 2013 г. В същото време с близо 15 % е нараснал интересът на държавата и общините към частните съдебни изпълнители (ЧСИ). В бюджета им са влезли 150 млн. лв. от длъжници.

Иначе, статистиката показва спад на делата, образувани от ЧСИ през миналата година – 178 000. През 2013 г. са били 185 000. Поради тази причина и събраните за този период суми са повече – 1,135 млрд. лв.

Има ръст обаче на продадените недвижими имоти. ЧСИ-тата са успели да изтъргуват 11700 (за 2013 г. са били 7000). В тази категория влизат земеделски земи, парцели, хотели, недовършени сгради, бизнес имоти, магазини, къщи, жилища, гаражи и пр. При продажбата на движими вещи се наблюдава намаляване с 33%. На тезгяха са били сложени 1700, като за 2013 г. са били 2250.

От КЧСИ уточняват, че се завръща интересът към публичната продан. Това е добре за кредиторите и длъжниците, тъй като при повече участници в търговете се повишават продажните цени. Оказва се, че в регистъра на продажбите има широк избор (виж по-долу). Сред атрактивните вещи е например кашон с дрехи и обувки. Председателят на КЧСИ Георги Дичев призна пред „Труд“, че действително продажбата на тези дребни стоки е по-трудна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.