Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Кой беше ген. Атанас Семерджиев?

Атанас Георгиев Семерджиев е български политик, генерал-полковник и държавен деец.

Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война (1942 – 1944), става командир на Партизанска бригада „Чепинец“, участва във войната срещу Германия. Български офицер, генерал-полковник. Военен деец и политик от БКП и БСП. Дългогодишен началник на Генералния щаб на БНА (1962 – 1989), първи заместник-министър на народната отбрана (1966 – 1989), член на ЦК на БКП (от 1962) и на ВС на БСП. Министър на вътрешните работи (1989 – 1990), първи и последен вицепрезидент на Република България (1990 – 1992) избиран от Народното събрание. Народен представител в 7 ВНС и 5-9 НС. Глаен организатор на унижожаването на досиетата на ДС, осъден на затвор за това престъпление срещу българския народ, но присъдата още не е влязла в сила.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Учи в Пазарджишката гимназия, където е активен член на РМС (1939).

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Излиза в нелегалност и от април 1942 г. е партизанин в Родопския партизански отряд „Антон Иванов“. От 1943 г. е член на БРП (к). Командир на чета „Братя Кръстини“, която прераства в партизанска бригада „Чепинец“.

След 9 септември 1944 г. участва във войната срещу Нацистка Германия. Помощник-командир на дружина в 27-ми пехотен полк.[1]След демобилизацията през 1945 г. довършва образованието си. Получава гимназиална диплома в Пазарджик и отново постъпва на служба в Българската армия. През 1950 г. завършва в СССР Военната академия „Михаил Фрунзе“, а през 1960 г. – Генералщабната академия „Климент Ворошилов“.

От 1962 г. е началник на Генералния щаб в продължение на 27 г.

От 1966 г. е член на ЦК на БКП и първи заместник-министър на народната отбрана.

През декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов. Остава на този пост и при образуването на първото правителство на Андрей Луканов. След преименуването на БКП остава член на Висшия съвет на БСП.

През август 1990 г. след оставката на Петър Младенов, в резултат на компромисно политическо споразумение между управляващата БСП и опозицията, Атанас Семерджиев е избран за вицепрезидент, като президент става Желю Желев – лидерът на опозиционния Съюз на демократичните сили. Уволнява се от Българската армия със звание генерал-полковник.

Автор на мемоарни книги и военно-теоретични трудове.

Атанас Семерджиев е награден със званието „Герой на социалистическия труд“, орден „Народна република България“ I, II, III ст. и два ордена „Георги Димитров“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.