Кой беше ген. Атанас Семерджиев?

Атанас Георгиев Семерджиев е български политик, генерал-полковник и държавен деец.

Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война (1942 - 1944), става командир на Партизанска бригада „Чепинец“, участва във войната срещу Германия. Български офицер, генерал-полковник. Военен деец и политик от БКП и БСП. Дългогодишен началник на Генералния щаб на БНА (1962 - 1989), първи заместник-министър на народната отбрана (1966 - 1989), член на ЦК на БКП (от 1962) и на ВС на БСП. Министър на вътрешните работи (1989 - 1990), първи и последен вицепрезидент на Република България (1990 - 1992) избиран от Народното събрание. Народен представител в 7 ВНС и 5-9 НС. Глаен организатор на унижожаването на досиетата на ДС, осъден на затвор за това престъпление срещу българския народ, но присъдата още не е влязла в сила.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Учи в Пазарджишката гимназия, където е активен член на РМС (1939).

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Излиза в нелегалност и от април 1942 г. е партизанин в Родопския партизански отряд „Антон Иванов“. От 1943 г. е член на БРП (к). Командир на чета „Братя Кръстини“, която прераства в партизанска бригада „Чепинец“.

След 9 септември 1944 г. участва във войната срещу Нацистка Германия. Помощник-командир на дружина в 27-ми пехотен полк.[1]След демобилизацията през 1945 г. довършва образованието си. Получава гимназиална диплома в Пазарджик и отново постъпва на служба в Българската армия. През 1950 г. завършва в СССР Военната академия „Михаил Фрунзе“, а през 1960 г. - Генералщабната академия „Климент Ворошилов“.

От 1962 г. е началник на Генералния щаб в продължение на 27 г.

От 1966 г. е член на ЦК на БКП и първи заместник-министър на народната отбрана.

През декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов. Остава на този пост и при образуването на първото правителство на Андрей Луканов. След преименуването на БКП остава член на Висшия съвет на БСП.

През август 1990 г. след оставката на Петър Младенов, в резултат на компромисно политическо споразумение между управляващата БСП и опозицията, Атанас Семерджиев е избран за вицепрезидент, като президент става Желю Желев - лидерът на опозиционния Съюз на демократичните сили. Уволнява се от Българската армия със звание генерал-полковник.

Автор на мемоарни книги и военно-теоретични трудове.

Атанас Семерджиев е награден със званието „Герой на социалистическия труд“, орден „Народна република България“ I, II, III ст. и два ордена „Георги Димитров“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини