Парламентът обедини Деня на победата и на Европа (обзор)

Повече от два часа отне на депутатите приемането на обща декларация за 70-ата годишнина от капитулацията на нацистка Германия и Деня на Европа – 9 май. Въпреки че проектът за общ текст, който трябваше да обедини позициите на леви и десни кой от празниците да се чества, бе приет ден по-рано от комисията по външна политика, депутатите от БСП, АБВ, “Атака” и независимият Велизар Енчев настояха да прочетат своите версии. Дискусията се превърна в ожесточен спор имало ли е фашизъм у нас, каква е ролята на партизаните, трябва ли да се споменава съветската армия в текста и дори за текста на песента “Свещенная война”.

БСП и АБВ настояваха да се отбележи ролята на българските партизани. Лидерът на социалистите Михаил Миков изтъкна, че трябва да се заклейми “оскверняването на паметниците, което се превръща в политическа мода, която се толерира от политици”. Червените и “Атака” настояваха изрично да се спомене ролята на СССР и на Съветската армия. Десислав Чуколов от националистите обяви: “Ако го нямаше денят на победата нямаше да го има и денят на Европа”, и обясни, че американски и английски компании помагали на Хитлер.

“Втората световна война не е спечелена от редник Райън. Първият политик, който посочи фашизма като опасност, е Георги Димитров”, каза Валери Жаблянов (БСП). Колегата му Янаки Стоилов декламира на руски от трибуната, а с Росен Петров от БДЦ се скараха за края на коя война е писана песента “Свещенная война”.

“Да възхваляваме Червената армия? Ще откажа да го направим, ако не споменем Катинската гора, погрома на Варшавското въстание. Ако не споменем погромите в България след 9 септември, изтреблението на горяните, смазването на Берлинското въстание...”, отвърна на всички изказвания Радан Кънев от РБ. И “прати” част от залата да си “вземе парите от руското посолство”

Стоилов веднага отрече намека за финансови отношения.

В крайна сметка се прие общият текст, в който отбелязва едновременно 70-ата годишнина от капитулацията на нацистка Германия и декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., смятана за начало на ЕС, припомня спасяването на българските евреи и осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие.

9 май

Нарича се Ден на победата в Русия и страни от бившия СССР и се чества като деня на подписване на капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война през 1945 г. в Берлин.

Нарича се Ден на Европа на стария континент. На тази дата през 1950 г. министърът на външните работи на Франция Робер Шуман представя в реч идеята си за създаване на единна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини