Филип Димитров: Аз исках да построя магистралите, които Борисов направи

Бившият премиер Филип Димитров не споделя виждането, че всичко в България е лошо. Това сподели самият той в интервю за предаването „Тази събота” по bTV.

„Сладострастието, с което тази тема се обсъжда, не ми е присъщо”, каза той.
Димитров пристигна в България, след като изтече мандатът му на посланик на ЕС в Грузия.

Той изтъкна, че страната ни все пак трябва да признае, че има тежки проблеми и да се заеме с тях.

„България има много проблеми в този свят на грях и мъка”, каза той. За една от най-проблемните области – съдебната власт, той смята, че тя трябва да има всички инструменти, за да може да действа. В същото време, тя трябва да подлежи на обществен контрол.

Бившият премиер забелязва и положителни действия на правителството на Бойко Борисов.

„Радвам съм да видя, че има неща, които аз съм искал да направя пък не съм могъл”, каза Димитров. Като първи пример даде магистралите, които той навремето не е могъл да построи. Освен това той се радва, че правителството на ГЕРБ спря окончателно АЕЦ „Белене” след десетилетия опити на различни кабинети да го възкресят.

Друго начинание на Димитров, което Борисов довършил, е отварянето на досиетата, включително и тези във военното министерство, за което наскоро беше взето решение.

На въпрос дали би се върнал в политиката, Димитров отговори: „Моето време на политическа изява отмина”. „Не си се представям на избори – каквито и да било”, добави той.

Експремиерът си спомни и за януарските протести през 1997 година, когато главата му беше разбита при щурма на Народното събрание.

„Ако човек отива на мирна демонстрация, той трябва да знае, че може и да го набият”, каза той. По думите му, хората трябва да са наясно какво искат и че това се постига само с упорита борба. „Иначе на пикник може да отиде всеки”, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини