Плевнелиев: Единни сме по отношение на оценката си за фашизма

"Единни сме по отношение на оценката си за фашизма, който е осъден и точно това позволи на Европа да продължи". Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев по време на церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български войни през Втората световна война, предаде „Фокус”.

Плевнелиев призова да се вслушаме в уроците на историята и да не повтаряме грешките, довели до войната.

Според него е необходимо да бъде направен обективен прочит и на комунизма, и на фашизма, и на Аушвиц, и на Белене, и на Гестапо, и на Държавна сигурност.

Българската бойна слава не познава граници, заяви президентът.

„От пепелта на опустошителната война в настоящата история се е родил стремежът за мир и тази Европа, към която ние днес принадлежим”, добави той.

Плевнелиев посочи ,че над 200 000 български войници и офицери са участвали в заключителната фаза на Втората световна война, а над 12 000 са загиналите.

„Не трябва да ги забравяме, в ден като днешния отново имаме повод за гордост. Гордостта ни е заслужена, но днес още по-неотложно трябва да се придържаме към принципите, които държат мира повече от половин век”, добави той.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че днес кошмарите от миналият век изглеждат още по-заплашителни, тъй като по думите му политици в Европа залагат на деструктивни влияния.

„След години, в които европейските страни се бореха да бъдат част от интеграционните процеси, сме изправени пред ново предизвикателство – референдуми за излизане от Европейския съюз”, каза още държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини