Даниел Митов: Европа още е в процес на еволюция

Европа още е в процес на еволюция. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в Представителството на ЕК в София по повод отбелязването на Деня на Европа, предаде "Фокус".

"Някак си в последните десетилетия този процес на сближаване и вървене към финалната точка на европейска интеграция, не сме видели този край. Той забоксува. Европа се разширява през ценности, през това всички държави да приемат едни и същи принципни постулати", заяви Митов. По думите му, когато престанеш да правиш история, някой друг започва да я прави вместо теб.

"Демокрацията започва да бъде предизвиквана. На тези предизвикателства трябва да се отговаря. Няма момент, в който Европа да е била по-единна по отношения на отправените предизвикателства. Затова трябва лидерство", допълни Митов.

По отношение на западните Балкани министърът на външните работи посочи, че един от основните външно-политически приоритети е подпомагане на нашите съседи държави, които кандидатстват за членство в ЕС.

"В следващите 5 години разширяване няма да се случи. Българското гражданско общество реагира много остро на проблеми, когато ги вижда. Ние сме свършили много работа, но имаме още много какво да свършим. Умните хора се учат от грешките на другите. Затова ще дадем на съседите ни и добрите практики, на които сме се научили и грешките ни, от които да се поучат", каза още Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини