Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Илияна Йотова връчи български документи на спасителя от Лим Сафет Баличевац

Задържаха петима, докато произвеждат синтетичен наркотик

Поздравихме Кувейт за Националния празник Посланикът у нас Н. Пр. г-н Якуб Ал Атиики даде грандиозен прием в хотел „Маринела”

Юнкер тръгва на балканска обиколка Ще посети Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово

Китай с мерки срещу стриптийза по време на погребения

Раздадоха вторите Lifestyle Awards Емануела, Константин, Криско, Мегз, Фики и Тита сред големите победители на вечерта

Кристалина Георгиева: Парите от еврофондовете ни спасиха от рецесия в последните 2 години

“Парите от европейските фондове спасиха България от рецесия в последните две години. Именно средствата от Европа са 75% от чуждестранните инвестиции в страната ни”, каза в предаването “120 минути” по bTV вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.

Тя даде висока оценка на кабинета “Борисов” 2 за “много добрата организация” за усвояване на еврофондовете, без които растежът на икономиката би спандал до нулата или дори да бъде отрицателен.

Ако имате сигнал, ако имате притеснение – не забравяйте службата (за борба с измамите – б.р.) ОЛАФ в Брюксел, призова тя и напомни, че гражданите могат да сезират службата директно т.е. да прескочат институциите у нас.

„Има все още нетърпимост към неуважението на закона. Все още не са решени проблемите на прехода”, коментира Георгиева. Тя посочи, че без външно внимание, желанието за реформи у нас отслабва.

„Ние влязохме в ЕС, съюзът влезе в криза. Това внимание, което обикновено се отделя на новите страни-членки, сега отиде в посока на еврозоната, към решаване на проблемите, произтичащи от кризата”, заяви еврокомисарят.

Според нея за казуса КТБ са еднакво виновни институционалната среда и слабостите на БНБ, като поради последното изборът на нов гуверньор на централната банка е от особено голямо значение.

Кристалина Георгиева изрази надежда, че сега, когато ЕС излиза от кризата, Брюксел ще може да обърне достатъчно внимание на София.
Тя посочи, че кабинетът „Борисов 2” все още обръща внимание на парите от Европа и по-малко на институциите и закона. В същото време, тя подчерта, че има много добра организация за усвояване на европарите.

„Удоволствие за мен е да видя как върви изпълнението на старите програми, а по новите сме сред отличниците”, каза тя и посочи, че за 6 месеца година и половина изоставане е било наваксано, а за новия програмен период имаме на разположение 32 млн. лева, от които 10 млн. вече са достъпни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете