Божидар Димитров очаква оставка от Груевски до 10 дни

Истината е, че в Македония се случва това, което се случва с всички изкуствени исторически проекти, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в интервю за БНР.

100 хиляди от 1,2 млн. македонци вече имат българско гражданство, съобщи още историкът. Според него Македония ще се разпадне.

"Виждате как се разпада Украйна. По същия начин се разпада и Македония", коментира историкът.

По отношение на албанския фактор в конфликта в Куманово проф. Димитров посочи: "Албанците искат да живеят в една държава. Това е малък народ - 6-7 млн. В момента е разделен в две суверенни държави Косово и Албания и населява една голяма част от Македония. Нормално е да изживеят своето "възраждане" и да искат да живеят в една държава. Преди две седмици президентът на Албания заяви, че се работи за създаването на единна албанка държава. Те използваха момента, когато правителството на Никола Груевски, превърнало Македония в една "европейска Северна Корея". Нищо хубаво не чакайте от страна на опозицията, но все пак някой трябва смени Груевски и вероятно с подкрепата на някои западни държави започнаха акции за свалянето му по модела на киевския Майдан".

Според проф. Димитров премиерът на Македония ще подаде оставка до 10 дни. "Надявам се, че ще има избори, този път честни", завърши историкът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини