Бъдещи медсестри вече могат да избират къде да стажуват

За първи път тази година бъдещите медсестри и акушерки, които се обучават в Медицинския университет във Варна, имат право да избират къде да стажуват. Това съобщи проф. Соня Тончева, ръководител на катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване на тържествена среща на съсловието в навечерието на Международния ден на сестринството - 12 май.

“Молби има и за детските ясли, и за МБАЛ “Св. Анна”, и за АГ болницата. Най-голям е напливът за стаж в университетската МБАЛ “Св. Марина”, където в края на практиките назначават бъдещите специалисти като здравни асистенти”, уточни проф. Тончева.

Според нея, притиснати от масовото бягство на млади кадри в чужбина, болниците започват да предлагат атрактивни оферти на студентите. Най-закъсалите давали стипендии срещу договор за работа.

“Топката е в полето на работодателите. Обучаваме достатъчно медсестри и акушерки, но дефицит ще има, докато заплатите не се регулират”, категорична бе и доц. Емануела Мутафова, декан на факултета.

Във Варна сега се обучават 349 девойки и един младеж, а във филиала в Сливен учат още 80 бъдещи специалисти по здравни грижи. Част от студентите са от Турция.

Третокурсници с успех над 4,50 могат да кандидатстват за 2-месечни практики през следващата учебна година в Норвегия, Македония и Турция по програма “Еразъм+”. Вакантните места са общо 13.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини