След упрек от премиера Борисов: Разследват квесторите в КТБ (Обзор)

Квесторите на КТБ от днес са разследвани за злоупотреби. Срещу Елена Костадинчева и Станислав Лютов е образувано дело за умишлена безстопанственост, съобщи Софийската градска прокуратура.

Според обвинението за времето от ноември м.г. до 26 март квесторите умишлено не са положили грижи да запазят имуществото на КТБ. От това последвали значителни щети за банката. “Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай”, посочват от прокуратурата.

Реакцията на обвинението идва няколко дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че квесторите са преправяли договори за депозити с преференциални условия в стандартни. Така хора, които първоначално не са можели да се ползват от схемата за гарантиране на влоговете, впоследствие са получили това право. Така те са си взели парите, а Фондът за гарантиране на влоговете е бил ощетен с близо 100 млн. евро. От подмяната на договори се е възползвал и бившият премиер Иван Костов. “Бих разсекретил имената на хората с преференциални договори в КТБ”, заяви вчера Борисов пред Би Ти Ви.

Прокурорите трябва да установят всички договори, сключени с КТБ при преференциален лихвен процент. Целта е да се провери какви са изплатените суми по тях. Като свидетели ще бъдат разпитани и лицата, получили средства от привилегированите си влогове. Разследващите ще изискат и пълната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза. Едва след това прокуратурата ще прецени дали има доказателства за извършено престъпление, за да повдигне обвинения на квесторите

“Прокуратурата трябва да си свърши работата в нейната цялост, в предвидения от закона ред. Не е коректно да коментирам каквото и да било вече”, коментира пред “Труд” квесторът Станислав Лютов. “Това, което мога да кажа, е, че абсолютно всичко, което сме вършили, е било в рамките на закона, носим отговорност за него и по надлежния ред ще го докажем”, допълни той.

Лютов не пожела да коментира информацията, че квесторите са освободили обезпечения на “Елит Петрол” в полза на КТБ. Още преди седмица премиерът Борисов съобщи, че квесторите неправомерно са освобождавали обезпечения на банката. Прокуратурата ще разследва и цесиите в КТБ, каза вчера премиерът Борисов. 

БНБ се разграничи

БНБ разпространи вчера съобщение, с което на практика се разграничава от действията на квесторите. В него се посочва, че те са упражнявали самостоятелно своите законови правомощия освен в случаите, в които БНБ е издавала задължителни предписания към тях. “Квесторите на КТБ никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е давала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влоговете на КТБ с нейни клиенти”, пише БНБ.

Решението на БНБ да намали лихвите по депозитите в КТБ до пазарните им нива след поставянето на банката под специален надзор не касае договорите между клиентите и кредитната институция според централната банка. Изрично се посочва, че това “не прави влоговете с привилигировани лихвени условия гарантирани влогове”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини