Даниел Митов: За България най-важна е стабилността и териториалната цялост на Македония

За България най-важна е стабилността и териториалната цялост на Македония. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, пред БНТ.

„Не искаме да видим Македония в това състояние, в което беше преди Охридското споразумение. Македония има своето европейско бъдеще. България, както и другите европейски държави, държат да помагат на Македония по пътя ѝ на интеграция в Европейския съюз, но случващото се в момента поражда сериозни притеснения от гледна точка на стабилността и запазването на етническия мир”, посочи министър Митов.

Той поясни, че до този момент не се наблюдават никакви признаци на етническо напрежение, а ситуацията по границите е съвсем нормална, както на българо-македонската, така и на сръбско-македонската.

„Виждаме ясни знаци, както от страна на политическите партии, така и от страна на местното население, за това, че те държат етнически мир да бъде пазен. Това е крехкият елемент във вътрешнополитическите отношения в Република Македония. Трябва да си дадем сметка и за друго. Отговорността е на правителство в Скопие. То трябва да даде ясни отговори на притесненията на гражданите, от гледна точка на това как бе проведена самата операция, но и как се управлява Македония по принцип”, заключи министър Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини