Община Сопот спаси сървърите и компютрите си, но само временно (обзор)

Държавата връща 18 млн. лв., ако до 31 август не приключи сагата с пречиствателната станция

Община Пловдив спаси временно трите сървъра, компютрите и офис обзавеждането си, след като търгът за разпродажбата им бе отложен с две седмици след горещи молби на кмета Веселин Личев и съгражданите на Иван Вазов. Представителите на взискателя - българо-чешкия консорциум "ГСМ Пауър Инженеринг", който още през 2010 г. построи за 18 млн. лв. пречиствателната станция на Сопот и пета година си търсят неизплатените 3,7 млн. лв. от общината, се съгласиха да дадат още 14 дни на Личев и екипа му да намерят парите. Ако това не стане, на 26 май частният съдия изпълнител Марияна Обретенова започва да разпродава офис техниката и оборудването, а дотогава община Сопот трябва да прехвърли на други компютри и сървъри цялата документация.

ЧСИ Обретенова уточни, че интересът към общинските земеделски земи, обявени също на публична продан, е нулев. Затова се налага да се продават сървъри и компютри, тъй като градската управа не може да предложи никакво друго обезщетение срещу задълженията си към фирмата взискател.

От "ГСМ Пауър Инженеринг" съобщиха, че служителите в четирите фирми в консорциума не са вземали с месеци заплати, тъй като са строили със собствени средства. Адвокатът на консорциума Ирен Савова допълни, че на 31 август 2015 г. изтича крайният срок за финализиране на строения по оперативна програма "Околна среда" (ОП ОС) пречиствателна станция на Сопот. "Ако този срок не бъде спазен, община Сопот и държавата ще трябва да връщат на ЕС 18 млн.лв.", декларира адвокат Савова, която наскоро защитаваше в съда прочулия се покрай своето тефтерче Филип Златанов.

Кметът Веселин Личев чистосърдечно призна, че спасението на община Сопот е в ръцете на финансовия министър Владислав Горанов, от когото вече пети месец напразно чака да разпише искането за отпускане на безлихвен заем от 3,5 млн. лв. Градоначалникът имал уверенията на зам.-министър Кирил Ананиев и областния управител на Пловдив Розалин Петков, че нещата със заема са задвижени.

"С тези пари ще се разплатим с изпълнителите на пречиствателна станция и няма повече да трупаме лихви", увери градоначалникът. Лихвите на ден са 3000 лв. и извоюваната от него едноседмична отсрочка ще струва на общината още 21 000 лв. Кметът вярва, че наложената през 2009 г. от управляващия орган на ОП ОС в МОСВ финансова корекция от 25% за пречиствателната станция ще отпадне и няма да се наложи община Сопот да връща на държавата тези 3,5 млн. лв. безлихвен заем.

Инициативен комитет от стотина сопотчани бе готов да брани с жива верига и с черешово топче община Сопот и да не допусне вътре ЧСИ да започне търга на офис техниката и обзавеждането.

Бяха взети още няколко "мерки" публичната продан да бъде саботирана - залата, в която трябваше да се проведе търгът, се оказа заключена, ключът загубен, а в града по същото време не работеше нито един ключар. До циркове и намеса на полицията, от която съдебният изпълнител може да поиска съдействие, този вторник обаче не се стигна...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини