Външно продава имоти в Африка

Два имота за 5 млн. лв. смята да продаде до края 2015 г. Министерството на външните работи (МВнР). В Найроби, столицата на Кения, се продава бившето посолство, а в Лусака, Замбия – имотът на бившето търговско представителство. Това става ясно от отговор на МВнР на запитване от “Труд” по Закона за достъп до обществена информация.

България няма от години посланици в двете държави и имотите не ни трябват. Преди две години държавата се надяваше да получи само за сградата на посолството ни в Найроби 2,35 млн.евро. В отговора на Външно не се споменават плановете за продажба на сграда, която се използва от български културни дружества в центъра на Прага. Според депутатката от БСП Дора Янкова МВнР в момента прави пазарна оценка на сградата и организациите, които са настанени там, са получили предизвестие за освобождаване на държавния имот.

В момента не се предвижда закриване или откриване на нови дипломатически представителства, твърдят от Външно.

Голяма част от посолствата и консулствата зад граница са в плачевно състояние. Повечето от тях са строени през 40-те години на миналия век и амортизацията, особено на инсталациите, е достигнала краен предел. Поради сериозни финансови ограничения за поддържането на имотите в чужбина и България са осигурени едва 1,4 млн. лв. при необходими 26 млн. лв. Отпуснатите пари са разпределени само за най-неотложни ремонти, и то “на парче”. Все пак ще бъдат ремонтирани сгради в над 20 държави, сред които в Белгия и Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини