Тихомълком отмъкват ТВ7

Единственият актив на длъжника на КТБ „Краун медиа“ на косъм от смяна на собствениците. 300 милиона лева потъват безвъзвратно

Опит за смяна на собствеността в ТВ7 бе направен днес, показа проверка на „Труд“ в Търговския регистър. Според данните капиталът на електронната медия отиваше в ръцете на „Праймедия“ ЕООД, а в борда на директорите щяха да влязат бившият издател на вестник „Дума“ Николай Малинов, Асен Асенов и Явор Цеков.

По този начин досегашният едноличен собственик на ТВ7 - „Краун медиа“ ЕАД оставаше без никакви активи, които да бъдат отнети за покриване на огромните дългове към фалиралата Корпоративна търговска банка. Агенцията по вписванията отказа да утвърди промяната.

Официално „ТВ Седем“ АД има задължения към КТБ за между 2.5 и 5 милиона лева. Но „Краун медиа“ има да връща още 288 милиона на Технологичен център – институт по микроелектроника” (ТЦ-ИМЕ). Парите са отпуснати по „Модела Василев“, за който „Труд“ писа в редица свои разследвания за порочната практика на бившия мажоритарен собственик на трезора Цветан Василев да раздава кредити с пари от КТБ, като я заобикаля.

ТЦ-ИМЕ е фирма-бушон, в която са наливани крупни суми от банката, за да бъдат отпускани като заеми на трети юридически лица. Именно по тази схема „Краун медиа“ е получила с личната благословия на Василев 288 милиона лева.

Сега дружеството си ги иска, за да покрие с тях дълг към банката за над 160 милиона лева.

ТВ7 от няколко месеца е в процес на отмъкване под носа на държавата. Целта -„Краун медиа“ да няма собственост, която да й бъде отнета и разпродадена.

Коментарите са, че отсрочката, за която помолиха от ТВ7, за да покрият по-малкия дълг, е започнала да върши работа.

Преди две седмици в сградата на телевизията влезе съдия изпълнител, който да изземе техниката на медията. След крясъците на работещите в електронната медия, че това е погазване на свободата на словото, се намеси премиерът Бойко Борисов. До него бе изпратено писмо от ръководството на ТВ7 с молба за отлагане на изземането. Такава бе дадена и сега, две седмици по-късно, медията бе на път се сдобие с нов собственик, който няма нищо общо с КТБ.

Това едва ли е последният опит да се смени собствеността на телевизията. Ако някой от следващите сполучи, държавата ще се окаже с вързани ръце и де факто ще трябва да отпише 280 милиона лева, които можеха да бъдат покрити поне частично с разпродаването на ТВ7.

Оттам така и не дадоха обяснение защо лъжат, че дължат на КТБ „само“ 5 милиона лева, след като се оказа, че сумата е шест пъти по-голяма. От ТЦ-ИМЕ обявиха, е според договора за заем с „Краун медиа“ всички 288 милиона са отишли за финансиране на „ТВ Седем“ АД – тоест на телевизията.

Публична тайна е, че кандидатите за собственици са близки до Цветан Василев. Николай Малинов е свързан с руския олигарх Константин Малофеев, който чрез подставения московски белгиец Пиер Луврие се опита да открадне за 1 евро БТК, „Дунарит“, „Авионамс“ - все предприятия, собственост на фалиралия банкер. След като схемата там засега не сработва, а именно Василев да си върне фирмите чрез трети лица, сега тя се пробва в ТВ7.

Така в небитието ще отидат 300 милиона лева, които трябва да влязат във Фонда за гарантиране на влоговете, а Цветан Василев отново ще получи контрола над четвъртата по големина телевизия у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи