В БНР се събира подписка за оставка на Янкулов

Част от работещите в програма „Хоризонт”, програма „Христо Ботев”, Радио София започнаха подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов.

Определени са искания за оттеглянето на директора и Управителния съвет на Радиото заради несправяне с работата, неспазване на обещанията, записани в концепцията му за генерален директор, липса на прозрачна информация за финансовото състояние на медията и противопоставяне на работещите в общественото радио на основата на постановените от държавата 10% съкращения от разходи за персонал.

„Намалението на хонорарите на „Хоризонт” е най-малко в сравнение с намалението на хонорарите в „Христо Ботев”, „България” и в другите структури, които получават хонорари. Не може да не бъдат намалени, защото 2,4 млн. лева трябва да се намерят. Ако не съм аз начело на Радиото, ще бъде някой друг и той ще трябва да направи същото нещо”, обясни по-рано Янкулов.

Междувременно в БНР беше разпространена и декларация в подкрепа на управителния съвет:

„Ние, работещите в различните структури на Българското национално радио подкрепяме решението на управителния съвет за намиране на оптималния и възможно най-социално справедлив вариант за изпълнението на задължението в Закона за държавния бюджет за 10% съкращаване на разходите за персонал, пише в декларацията. Оценяваме че в този изключително труден за БНР период нито един човек няма да бъде съкратен и нито една заплата няма да бъде намалена, каквото беше едно от основните искания на синдикатите, пише още в декларацията. Изтъква се и фактът, че доходите на всички ще бъдат намалени и не би следвало да има повече или по-малко привилегировани”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини