Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Представят промените в Конституцията в частта й за съдебната власт

Днес в Народното събрание трябва да бъдат представени конкретните текстове за промени в Конституцията в частта й за съдебната власт, предаде репортер на БГНЕС. Вносители на предложенията ще бъдат депутати от Четворната коалиция.

Намеренията са за разделяне на ВСС на две колегии – съдийска колегия, в която пряко избраните съдии ще имат мнозинство спрямо парламентарната квота и прокурорско-следователска колегия, в която обвинителите ще имат паритетно представителство с излъчените от Народното събрание членове. Управляващите ще предложат още – намаляване на мандата на ВСС от пет на три или на четири години, както и промяна на метода на гласуване. Сега ВСС взима решенията си с тайно гласуване, докато намеренията са след промените, вотът да стане явен.

Очаква се депутатите от Реформаторски блок да се обявят за промяна на Конституцията и по отношение ограничаване на правомощията на главния прокурор, засилване на политическия контрол над него, както и намаляване на мандатите на тримата големи в съдебната система – обвинител №1, председателят на ВКС и председателят на ВАС.

Конституцията може да бъде променена с гласовете на минимум 160 народни представители. Това прави невъзможно реализирането на идеите на управляващите, ако те не бъдат подкрепени от депутати от опозицията в лицето на БСП лява България и/или Движението за права и свободи. От левицата са против промяна на Конституцията, защото смятат, че чрез нея се цели овладяване на съдебната власт от страна на днешните управляващи. ДПС също са критични към намеренията за разделяне на ВСС на две камари, заради опасенията, че това ще доведе до капсулирането на съдиите.

Сериозни критики към намеренията за конституционна реформа отправи и служебният премиер проф. Георги Близнашки. Конституционалистът определи идеите на управляващите като опит на изпълнителната власт да постави под контрол съдебната система.

Засега категорична подкрепа за промяна на Конституцията са декларирали депутатите от Реформаторския блок и от ГЕРБ. С известни резерви за ремонта на Основния закон се отнасят парламентаристите от Патриотичния фронт и от АБВ. Депутатите от БДЦ по всяка вероятност също ще гласуват “за”, както и част от независимите депутати. Народните представители от “Атака” почти сигурно няма да подкрепят промяната на Конституцията. Ако се осигури конституционно мнозинство от поне 160 депутати, то промените в Основния закон, може да станат факт през есента. Ако се намери подкрепа от поне 180 народни представители, то е възможно Конституцията да бъде променена и след по-малко от три месеца.

В петък Министерство на правосъдието трябва да представи публично текстовете за промяна на Закона за съдебната власт, които ще бъдат обект на обсъждане в парламента, но едва след евентуалната промяна на Конституцията. Предложенията са изготвени от Работна група, в която влизаха над 40 представители на различни институции, магистрати и експерти. Преди повече от месец представителите на прокуратурата напуснаха Работната група в МП, с мотива, че техните идеи не са взети под внимание, а промяната на ЗСВ се диктувала от Съюза на съдиите в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.