До края на юни може да одобрят ОП "Региони в растеж"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу.

Регионалният министър постави в центъра на срещата очакването Европейската комисия да одобри новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Еврокомисарят увери Лиляна Павлова, че това е възможно да стане до края на юни т.г. и потвърди възможността още през месец юни да бъдат отворени поканите за кандидатстване с конкретни проекти.

Министър Павлова потърси подкрепа и за исканите от България авансови плащания от фонд „Солидарност“, с които да стартират възстановителни дейности в районите, пострадали от снежните бедствия в началото на тази година. България изпрати своята заявка през март на стойност 247 млн. евро или близо 500 млн. лв., от които можем да очакваме около 12 млн. лв. От тези очаквани 12 млн. лв., България иска аванс от 1,2 млн. лв.

В рамките на срещата беше обсъдена и възможността новите програми за периода 2014-2020 за трансгранично сътрудничество между България –Турция, България – Сърбия и България – Македония да получат финално одобрение в най-скоро време, до края на месец юни. Това ще даде възможност поканите за кандидатстване по проектите да стартират още през месец юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини