Цветан Цветанов за оставката на Теменужка Петкова: Ще излезем с достойнство от тази ситуация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Очакват краткотрайни повишения на речните нива

Краткотрайни повишения на речните нива са възможни в западните и централните части на страната, съобщават от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) в по-голямата част на страната днес валежи не се очакват. На отделни места в североизточните и планинските райони ще превали слабо в незначителни количества. В събота на места в Западна България и планините ще превали и прегърми. Количествата ще са по 3-10 л/кв.м, но локално е възможно и повече. В неделя на повече места ще има валежи. Количества – 5-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се задържали или са се понижили. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от +5 см до – 23 см, изключение прави река Осъм при Изгрев с понижвние от -232 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се са се понижили с до – 5 см.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до – 17 см, повишения са отчетени в долното течения на река Сазлийка с до + 7см.

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до – 6 см.

Вследствие на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, се очаква днес водните нива да се задържат или понижават. Краткотрайни повишения са възможни в западните и централни части на страната в резултат на снеготопене и очаквани валежи.

Дунавски басейн: повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм. Според моделираните водни количества за река Искър прогнозираните водни количества на 15, 16 и 17 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества за 15, 16 и 17 май ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водните количества в долното течение на реката на 15, 16 и 17 май ще бъдат над средно многогодишните стойности като водните нива ще продължат да се понижават.

Черноморски басейн: нивата на реките ще се понижават.

Източнобеломорски басейн:

Река Тунджа – възможни са краткотрайни повишения в горното течение вследствие на валежи.

Река Марица – в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни краткотрайни повишения в горното течение на основната река и на притоците й.

Река Арда – в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения в горното течение на водосбора.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи са възможни повишения във водосборите на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете