Балкански търговски панаир в Бурса

Градът на изселниците е домакин на първия Балкански търговски панаир, в който българското участие засенчва останалите съседни страни с 10 компании, сред които производители на стоки и услуги, държавни и общински предприятия и някои институции. На изложението участват близо 100 компании от Турция, България, Босна-Херцеговниа, Косово, Македония и Сърбия. Очакването е да се отварят нови възможности за бизнес контакти и благоприятен климат за насрещни инвестиции и да се затвърдят съществуващите търговски и културни взаимоотношения между комшиите.

Панаирът се провежда в рамките на първата Балканска седмица от 13 до 17 май . Събитието под патронажа на министерството на икономиката се организира главно от Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени от Балканите (BALKANTURKSIAD) и фирмата TUYAP, със съдействието на Голямата Бурсенска община, Съюзът на общините в Мармара и с подкрепата на Търговската и индустриална камара на града. Българското участие се координира от Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ у нас. Кметове от 12 балкански страни, Европа и Азия също се срещнаха на форума под наслов „Разумни общини”, за да споделят опит и развиват съвместни проекти. На форума ректорите на нашия Технически университет и един от най-добрите турски университети бурсенския Улуда финализираха едногодишните преговори с протокол за сътрудничество и размяна на студенти по академични програми между инженерните специалности, който влиза в сила от новата учебна година през септември т.г.. Договорът дава уникална възможност на турските и българските студенти да получат едновременно две дипломи – турска и българска (европейска). Формулата 2+2 означава половината от обучението за бакалавър студентът получава в своята страна и след това да го продължа в България или Турция. Към конкретизиране вървят и преговорите между София и Анкара Висшият учебен съвет (YÖK – Yüksek ögretim kurulu) да не подлага на допълнителен приравнителен изпит завършлите един от водещите четири български изследователски университети - Софийския университет, Техническия университет, Химикотехническия и Металургичния и Медицина, когато бакалавъри, магистри и докторанти, с български дипломи кандидатстват за работа в Турция.

Според ръководството на Техническия университет, начело с ректора Георги Михов, има обща политическа воля в тази посока освен консенсуса по въпроса в академичните среди. Той съобщи още, че към момента около 800 турски студенти получават образование в техния университет в един от чуждоезичните им факултети на английски, немски и френски. Тези, които нямат сертификат за владеене на западен език могат да учат една година подготвителен езиков курс на един от тези езици включително и на български. Добрата новина за студентите с двойно гражданство (българско и турско) е, че те са привилегировани и плащат наполовина таксата за чужденци, вместо 3000 евро по 1500 евро на година. В рамките на съпровождащата културна програма известната и в двете страни джаз певица Йълдъз Ибрахимова изнесе концерт в препълнената зала на конгресния център „Меринос”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес