Очакват се над 27 млн. лева приходи от Синята зона във Варна Всеки лев ще отива за подобряване на пешеходната инфраструктура, увери кметът Иван Портних

Задържаха френски милиардер за корупция в Африка

9 крави изгоряха при пожар във ферма Повторен оглед търси причините за стихията, досъдебното е за палеж

Представители на ЕК ще посетят Спасителния център в Стара Загора

Секат 60-годишни дървета в Шумен 700 жалби от граждани

Чадърите в Бургас – в светла охра

Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване

Хванаха избягалия затворник от Пловдив Георги Танчев се укривал при свой познат в града под тепетата

Най-малко 39 са пострадалите при земетресението в турския окръг Адъяман 35 от тях са настанени в болница

Инвестират 1,9 милиона лева за инфраструктура и облагородяване на квартал в Търново Обновена ще бъде и пешеходната алея между два жилищни комплекса

Теменужка Петкова: Правителството е взело мерки за спасяване на въгледобива

Миньорите от “Марица-изток” излязоха на протест

Полицията във Враца издирва 64-годишен мъж

Търговище започва сътрудничество с китайския град Хъби

Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи

Пламен Димитров: Има развитие в диалога за пенсионната система

Има развитие в диалога за вижданията за развитието на пенсионната система. Това каза в Бургас пред журналисти Пламен Димитров, президент на КНСБ след срещата на синдикалната организация с министър-председателя Бойко Борисов, съобщи Фокус.

По думите му, срещата е продължила около час и половина. На нея са присъствали председатели на организации на работодатели и работниците, министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика. По време на срещата са се изяснявали отделните позиции.

Целта е да се търси сближаване на позициите по конфликтните точки. Ключовите несъгласия са за вноските от страна на работодателите възрастта по отношение на категорийните работници. Оценката, която прави синдикатът стъпва върху степента на нейната ефективност за устойчивост на финансите, адекватност на пенсиите и каква е поносимостта на критериите за достъп.

„Това са трите групи въпроси, които трябва да бъдат балансирани, ако искаме пенсионната реформа да е успешна от гледна точка на запазване на социалната система”, каза Димитров. Той посочи, че в около 80% от страните в света нямат социално-осигурителна система.

„Ние сме измежду 20-те % от държавите, които имаме социално-осигурителна система. Има кой да плаща болнични, майчинство, обезщетения за безработица и т.н. в това число и самите пенсии”, каза синдикалистът.

Предложението на КНСБ е да се увеличават плавно вноските, както е заложено в проектозакона на социалния министър Ивайло Калфин с половин пункт за фонд „Пенсии” всяка година и с 0.2% за фонд „Безработица”. С това обаче работодателите не са съгласни и това е един от основните конфликти с тях.

По думите на Димитров, има вариант за по-малко увеличение на осигурителните вноски от предлаганото от министър Калфин. В сряда, синдикатът ще каже официално дали това предложение ще се приеме като компромисен вариант. Димитров бе категоричен, че няма да отстъпят за възрастта за категорийните работници. Те искат годините за първа и втора категория да се увеличат съответно на 10 и 5 години. Законът в момента казва, че хората първа категория се пенсионират 8 години по-рано и три- за втора.

„Това е ключово наше искане, за да може работещите в тежки условия в индустрията наистина да стигат до пенсия. Годините за пенсиониране за трета категория ще се увеличават плавно и ще стигнат до 65 години т.е ще се увеличават с 1 месец на година за мъжете и два месеца на година- за жените. Ние сме склонни да подкрепим това увеличение”, каза още Димитров.

Той допълни, че синдикатът настоява да се въведе минимална възраст за пенсиониране на работещите в системата на МВР-52 години и 8 месеца. Това са полицаи, военни, пожарникари, работещи в ДАНС, НСО, Министерството на правосъдието, работещите в затворите. Той обясни, че в момента за тях няма изискуема възраст за пенсия, а само те трябва да имат 27 години стаж в МВР.

Това прави пенсионната възраст между 48-50 години. Другото искане е да не се пенсионират всички на тази възраст, а само тези, които работят в рискови условия и в условия на заплаха за живота им. В момента работещите в системата са под 10 хил. души. Димитров каза още, че условно ще се въведе втора и трета категория.

Той добави, че като цяло КНСБ иска да покаже, че има смисъл от цялата реформа и че тя да ражда доверие. „Това е основното нещо, около което ние искаме да акцентираме мерките. Трябва да убедим младите хора, че има смисъл, че адекватността на пенсиите е една от ключовите цели на реформата, а не самоцелно стабилизиране на НОИ.

През следващите 12 години средната пенсия да нарасне плавно с около 50%”, каза още Димитров. Той добави, че се чака отговор от премиера и от социалния министър за поставените по време на срещата въпроси. В момента в КЦ „Морско казино” в Бургас се провежда форум под мотото „Социалният диалог и колективното трудово договаряне” по повод 25 години от създаването на синдиката. на него присъстват кметове от област Бургас, зам.-областният управител Севдалина Турманова, бургаски депутати, представители на различни институции, членове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.