Всички договори на КТБ на светло (обзор)

Премиерът Бойко Борисов поиска банковата тайна за клиентите на фалиралата КТБ да отпадне изцяло и всички договори да бъдат разсекретени. Днес той заръча на временната парламентарна анкетна комисия по случая да предложи “всичко да излезе на светло” - в т.ч. “фирми, физически лица, кредити, включително и направени цесии за цялото съществуване на банката”. Мотивът на Борисов - “веднъж завинаги да стане ясно какво се е вършило в КТБ”.

Преди дни ДПС внесе предложение за законови поправки, с които да отпадне банковата тайна за депозити с преференциални лихви и влогове на политици. Партиите по принцип подкрепят това.

Борисов разговаря няколко минути с депутатките от ГЕРБ Менда Стоянова и Десислава Атанасова и после обяви: “Да се разсекрети за абсолютно всичко - да се извадят сметки, ако има на партии, на партийни лидери и на депутати.”

Един от вариантите за промени в закона за кредитните институции бил фондът по гарантиране на влоговете да може да поиска разсекретяване на договорите на банка в срок от 7 дни след старта на процедурата по несъстоятелност.

Борисов обясни още, че той и “важните хора от ГЕРБ” никога не са ходили в КТБ. Той се разграничи от шефа на КФН Стоян Мавродиев, който вече не бил в ГЕРБ. “Ако аз бях ходил, щях да ви кажа защо, но като не съм ходил - какво да ви кажа”, каза Борисов.

По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан обяви: “От сейфовете на КТБ ще изникне злокобният образ на истинските създатели и покровители на Цветан Василев и там не е ДПС.” И иронично попита: “Какво е правил Костов в банката на ДПС, какво е правил Лукарски в банката на ДПС, какво е правил големият приятел на ДПС Каракачанов в банката на ДПС? Нали разбирате колко жалък и несъстоятелен е този мит?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини