Македонският премиер Груевски бил 3 години подчинен на благоевградски банкер

Благоевградският банкер Кирил Пендев е бил първият работодател на настоящия македонски премиер Никола Груевски, докато оглавяваше Балканска банка Скопие. Пред Struma.bg обаче той не пожела да коментира какъв служител е бил по онова време Груевски и дали нещо е предвещавало, че кариерата му ще се развие по този драматичен начин.

През последните дни опозицията тиражира в публичното пространство запис между Груевски и вътрешния министър Гордана Янкуловска за купуване на свръхлуксозен мерцедес за 600 000 евро, уж като автомобил за нуждите на Министерството на вътрешните работи, а всъщност за лично ползване от премиера.

Всеки ден в Македония гърмят скандали за корупционни практики, незаконни подслушвания и пр., в това число бе извършен и опит за преврат срещу управлението, както се квалифицира от правителството престрелката с 22 жертви в Куманово. За утре е насрочен грандиозен протестен митинг на опозицията, който може да реши съдбата на настоящото правителство.

Пред Struma.bg Кирил Пендев бе лаконичен, че в тази ситуация би било твърде неетично да дава оценки за Груевски отпреди 17 години. През 1994 г. настоящият македонски премиер току-що е завършил Икономическия факултет в Прилеп при Битолския университет „Свети Климент Охридски“. Никола Груевски има и диплома от Лондонския институт за ценни книжа и магистърска степен от Скопския университет „Св.Св. Кирил и Методий“.

Още на следващата година започва като директор на отдел „Сигурност, планове и анализи“ в Балканска банка в Скопие, която по това време се ръководи от благоевградския банкер Кирил Пендев. Двамата работят заедно до 1998 г., защото Груевски влиза в управлението на Македония и става министър без портфейл в правителството на Любчо Георгиевски. По онова време и двамата с премиера са от ВМРО-ДПМНЕ. Впоследствие пътищата им се разделят.

Любчо Георгиевски признава българските си корени и дори взема българско гражданство през 2006 г., само няколко месеца преди българия официално да стане член на ЕС. Георгиевски дори е представил адресна регистрация в Благоевград, в дома на благоевградския банкер Кирил Пендев, с когото са отдавнашни приятели.

Груевски тръгва по различна линия на развитие и започва да реализира мащабни показни и дори гротескни заради претенцията и кичозността си паметници в Скопие, които трябва да наложат неговата представа за Македония като антична държава, наследник на Александър Велики. По негово време се изострят и отношенията с България заради агресивното отношение към всички, които признават българските си корени. Според Кирил Пендев от сегашната ситуация Македония може да излезе само ако изпълняват стриктно съветите на международната общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини