Местан: Реформаторите са проблем за успеха на "Борисов-2"

ДПС иска Майските събития в учебниците

Реформаторите са сериозeн проблем, за да е успешен вторият мандат на Борисов. Най-големият вътрешен проблем е точно това радикално, агресивно направление в политиката, представено от Реформаторския блок, което все по-упорито се приплъзва към националпопулизма и губи собствената си идентичност. Това обяви пред журналисти в шуменското село Пристое лидерът на ДПС Лютви Местан, попитан какво мисли за изразените намерения от страна на Радан Кънев да отстранят ДПС от местната власт.

Според Местан, антидепесе говоренето върши работа месец-два-три, но "на 7-ия месец от управлението да свириш на тази елементарна струна "ние се борим с универсалното зло ДПС" и да превърнете тази претенция в своеобразен параван, в който да скриеш собственото си политическо и управленско безсилие, едва ли заслужава внимание".

Той посочи пълния стадион в Пристое с над 10 000 души и риторично попита Радан Кънев "Тях ли ще извади от властта". "Ако успее да събере не половината, а 1/10 от тези хора и ако някога постигне не 100%, а се доближи поне на 80% до доверието, което получава ДПС, тогава бих му признал правото да дефинира толкова нескромни цели", каза Местан. И припомни, че на последните парламентарни избори се събрали един билюк партии, за да прескочат 4% бариера.

Местан каза, че реформаторите нямат ресурс да правят реформи. За реформи трябва компетентност и публично доверие. Според него  проблемът е загубата на политическата физиономия на дясното, което върви към ултранационализма, към най-лошата редакция на популизма. "Валери Сименов е на път да погълне Реформаторския блок. В тази прегръдка дясното ще се задуши и ще се превърне в националпопулизъм и това е много голяма тревога за нас", каза лидерът на ДПС. Местните избори обаче, ще дадат реална оценка кой е реформатор, кой е деформатор, кои са солидните системни партии в България.

За здравната реформа Местан обяви, че лекарите и работещите в системата ще устетят жилото на псевдореформите на министър Москов. "Колкото по-рано основният субект на властта разбере какъв воденичен камък носи на шията си, а те са два, не само Патриотичният фронт, а и Реформаторският блок, толкова по-добре за управлението на България", подчерта той.

Местан призова за правилен прочит на майските събития в България от 1989 г. Защото саможертвата на много хора тогава е не само за правото на име, език. "Пътят от Пристое през Кус, Климент до Тодор Икономово е всъщност походът на българската демокрация, той започва от тук", каза Местан. "Майските събития са аналогът на Пражката пролет от 1968 г. в Чехословакия. България има своята майска пролет от 1989 г. и ние трябва да се гордеем с този факт, а не да го отричаме", каза Местан.

Местан приветства, че миналата година в село Пристое е идвал и отдавал почит на жертвите и президентът Росен Плевнелиев. Но го посъветва: "За мен истинската почит на паметта на жертвите от президента ще бъде, ако наложи вето над дискриминационните текстове в Изборния кодекс. Тогава ще изразя публична благодарност на държавния глава като президент на всички български граждани".

Майските събития от 1989 г. и събитията в Родопите от 70-те и края на 80-те години да влязат в учебниците по история - настоя лидерът на ДПС Лютви Местан на възпоменателния митинг в село Пристое. Налага се, защото днес от най-високата трибуна се правят опити не просто за грешен прочит, а имало гласове, които отричали възродителния процес. Събитията трябва да се изучават като урок по демокрация, настоя Местан пред събралите се хора. 

Той каза, че все още има проблем с равноправието у нас. И отново постави въпроса за глобите за политическа агитация на майчин език. Ако бъде прието предложението на Патриотичния фронт пък, ще лежа в затвора от 3 до 6 г., обясни Местан. "Проблемът не е в законопроекта на Патриотичния фронт, проблемът е, че другите партии мълчат за тази инициатива, не се разграничават", каза лидерът на ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини