Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Груевски превърна Македония в Северна Корея

В Скопие се понесъл слух, че не само Станишев, но и Борисов щял да е на митинга

Демокрацията бе заглушена и за да се потуши процесът на ребългаризация

Премиерът Никола Груевски превърна Македония в Северна Корея. Политическият живот в Македония започна демократично, като във всички източноевропейски страни, скъсали с комунизма, но постепенно в последните десетина години се изроди в открита диктатура. Затова някои сравняват несменяемия от девет години премиер Никола Груевски с Ким Чен Ир. Рядко може да се види подобно нещо в останалите източноевропейски страни, макар че демокрацията и там не е най-съвършена. Включително и в България. Но в правителството на Македония е налице пълна семейственост – министри, зам.-министри, ръководители на служби са само близки роднини на премиера и те управляват страната като семеен клан. Напълно са задушили свободата на словото. Всички съществуващи медии се издържат от правителството чрез договори за реклама. Несъгласните се смазват брутално. Правосъдието също е подчинено изцяло на премиера. Ние понякога казваме, че нашето правосъдие не е наред, но то е цвете в сравнение с това, което е в Македония. Това личи от публикуваните СРС-та.

Тази неприкрита диктатура не може да се хареса на демократично мислещите хора.

Опорочаването на демокрацията за съжаление не е единственият проблем на Македония. Вторият много тежък това е т.нар. бикомплекс, или българският комплекс. Някои го наричат още криза на идентичността. Македония изживява много тежка криза на идентичността, тъй като е една изкуствено създадена държава. Македония, македонските нация и език са изкуствен политически продукт. Те са създадени с едно решение на Коминтерна от 1934 г. и осъществено след 1944 г. Държавата е изцяло построена върху стопроцентна лъжа по отношение на историята си – че македонският народ съществува от най-дълбока древност и никога не е имал нищо общо с българския народ, българските език и история. А фактът, че десетина века държавата е била в състава на българската се обяснява с това, че била поробена от българите. Това са пълни глупости. А най-голямата глупост е, че “удължиха” срока на появата на македонската нация и държава, като си присвоиха и историята на античната гръцка държава Македония. Така спечелиха не само гнева на политиците в Атина, но и буйния смях на цялата световна историческа наука.

Демокрацията в Македония бе заглушена до голяма степен, защото трябваше да се потушава процесът на ребългаризация на националното съзнание на македонците. Терминът не е измислен от мен, а от бившия македонски президент Киро Глигоров, който още в началото на 90-те години на ХХ век заяви, че е тръгнал опасен процес на ребългаризация. Политическата класа в Македония трябваше да мачка хората, които заявяваха българската си същност, а това не може да стане без прекършване на демокрацията. Ако се позволи демокрация, дори като българската, която не е най-съвършена, това означава, че процесът на ребългаризация много бързо ще постигне големи успехи в Македония. Това се заглушава, като се преследват българите и не се спазват законите на страната. Преследват ги по много прост начин – чрез уволнения от работа, включително и от частни предприятия, не само на дадения човек, но и на цялата му рода.

Така че двата процеса са много свързани – не може да има демокрация, без свободна изява на националното съзнание. Тогава 70 на сто от македонците ще се обявят за българи най-малкото заради българския паспорт, който им дава право да работят в ЕС. Над 100 000 македонци вече са го направили.

Очаквам кризата да свърши със създаването на временно правителство, защото така е по македонската конституция. То трябва за една година да подготви извънредни избори. Но честни! Защото едно от най-тежките обвинения срещу Груевски е, че е постигнал съвършенство във фалшификацията на избори. В последните десет години той винаги печели изборите дори и на места, където не би могъл да ги спечели. Това означава, че се фалшифицират протоколи, добавят се гласове и т.н. Някои наши партии, които също се занимават с подобни неща, биха могли да отидат на курс при Груевски.

За кризата в Македония има и трети фактор – албанският. Албанците са 40 на сто от населението на държавата и плътно заемат някои райони, особено на запад. В области като Дебърско например вече няма македонци. Там се водят македонци 500 души при население от 150 000 – 200 000. В Тетово македонците вече са не повече от 5%, а в Гостивар са останали само четири македонски села. Албанците завземат и територии в северната част на републиката. В Куманово вече са 50 на сто. Албанците направо заявяват, че не искат да живеят в такава изкуствена държава и искат да се присъединят или към Албания, или към Косово, или да си направят собствена република Илирита по древното име на тази територия – Илирия. Те трудно могат да бъдат спрени, защото се ползват с подкрепата на САЩ и международната общност. Те помогнаха на тази малка нация да има две държави – Албания и Косово. Албанците освен това са в демографски подем, макар че той силно се ограничава от емиграцията. В момента Скопие е най-големият албански град в света, по-голям е със сто хиляди от Тирана, столицата на Албания. Вардар дели Скопие на две – северните квартали отдавна са сто процента албански и там живеят над 300 000 албанци.

Албанците постигнаха доста големи права през 2001 г. с Охридското споразумение, но за някои кръгове от албанското общество това е недостатъчно. Групата в Куманово например е от крайни екстремисти. Те вероятно са били наети от самия Груевски да предизвикат нещо, за да отклонят вниманието от демократичния натиск на обществото върху него.

На митинга албанци и македонци ще се прегърнат – поне така обявиха предварително.

Демократите получават и много силна европейска подкрепа с присъствието на президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Обадиха ми се македонски приятели, които питаха дали е вярно, че и Бойко Борисов ще дойде на митинга. Казах им – не, той само е изпратил армията на границата, а самият той замина за Катар.

Дано не се стигне до кървави ексцесии, защото колкото и хора да загинат – все българи ще бъдат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.