На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Еврокомисарят Кристалина Георгиева: Притеснени сме за Македония, разчитаме на здравия разум

„Притеснени сме за ставащото в Македония, ние знаем, че в нашият регион Балканите, когато се пролее кръв, това е опасно, но разчитаме на здравия разум „. Това мнение изрази в Благоевград еврокомисарят Кристалина Георгиева по отношение на събитията в западната ни съседка.

„Видяхме, че бяха предприети мерки, включително оставки в правителството, за да се оцени сложността в обстановката и да се успокои. Комисарят Хаан , който отговаря за нашите съседи, за разширяването, е в ежедневен контакт и с правителството и с опозицията там. Ние поощряваме да се седне на масата и да се преговаря.“

Според Кристалина Георгиева е добре, когато има подобен конфликт разследването да бъде независимо, особено когато се пролее кръв, но уточни че това е въпрос който решава самата Македония.

„Аз много разчитам, че България решавайки своите собствени проблеми, няма да забрави Македония. Ние имаме голям интерес от спокойствие на Балканите и имаме опит натрупан за еврокандидатстването и можем да помогнем на съседите си. И така да бъдем в позиция на лидер. Така че трябва да бъде по-активни, България има капацитет и доверието на Европа, препоръча Георгиева. Като допълни, че най-добрият магнит за положителни промени е възможността за членство в ЕС.

„Всички искаме да видим Западните Балкани членове на ЕС и в този програмен период 11 млрд и 700 млн.евро са за страните кандидати. Близо 700 млн.евро са за Македония, защото искаме страната да е готова. Европа не се е отказала от Македония, следим много внимателно какво се случва и знаем, че най-сигурният начин за решаване на тези проблеми, с които те сега се борят , е да го правим в едно общо европейско семейство, каза еврокомисарката.

Еврокомисарят към студентите: Опълчете се на екстремизма!

„Екстремизмът е във възход, липсата на толерантност е във възход. Опълчете му се! Родили сте се в свободни и демократични страни, не приемайте това за даденост! Това бяха само част от пожеланията, които отправи  еврокомисарят Кристалина Георгиева към завършващите студенти от Американския университет. Тя бе специален гост на 21-та церемония по дипломирането на випуск от 249 бакалаври от 22 страни. Финансистката Георгиева не скри емоциите си и каза пред множеството, че е горда майка, защото и нейната дъщеря е завършила този перспективен университет и го похвали за добрата му работа. Нещо повече тя покани дипломантите да кандидатстват за работа в европейските структури.

Пред студентите еврокомисарката призна, че през далечната 1991 година била поканена за преподавател в университет във Фиджи и когато отишла чиновничка я попитала от коя страна идва. „Казах България , а тя ми отвърна- няма такава държава! Чак тогава осъзнах колко голяма е била желязната завеса“, каза Кристалина Георгиева.

Тя обясни, че изменението на климата ще бъде сериозното предизвикателство пред това поколение. Наводнения, суши , урагани, не се плашете и се заемете с тези задачи. А накрая Кристалина Георгиева поиска разрешение от президента на АУБ да си хвърли академичната шапка, защото е мечтала за това. Така и направи. На церемонията еврокомисарката говори на английски език. Пред дипломантите обръщение направи и министърът на образованието Тодор Танев, който поздрави младите на английски, но говори на български език с уточнението, че длъжността му на държавник го изисква. И не скри, че има сантименти към университета, защото е бил преподавател тук. Специален гост бе и посланик Иван Станчов, на който бе връчено почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.