Еврокомисарят Кристалина Георгиева: Притеснени сме за Македония, разчитаме на здравия разум

"Притеснени сме за ставащото в Македония, ние знаем, че в нашият регион Балканите, когато се пролее кръв, това е опасно, но разчитаме на здравия разум ". Това мнение изрази в Благоевград еврокомисарят Кристалина Георгиева по отношение на събитията в западната ни съседка.

"Видяхме, че бяха предприети мерки, включително оставки в правителството, за да се оцени сложността в обстановката и да се успокои. Комисарят Хаан , който отговаря за нашите съседи, за разширяването, е в ежедневен контакт и с правителството и с опозицията там. Ние поощряваме да се седне на масата и да се преговаря."

Според Кристалина Георгиева е добре, когато има подобен конфликт разследването да бъде независимо, особено когато се пролее кръв, но уточни че това е въпрос който решава самата Македония.

"Аз много разчитам, че България решавайки своите собствени проблеми, няма да забрави Македония. Ние имаме голям интерес от спокойствие на Балканите и имаме опит натрупан за еврокандидатстването и можем да помогнем на съседите си. И така да бъдем в позиция на лидер. Така че трябва да бъде по-активни, България има капацитет и доверието на Европа, препоръча Георгиева. Като допълни, че най-добрият магнит за положителни промени е възможността за членство в ЕС.

"Всички искаме да видим Западните Балкани членове на ЕС и в този програмен период 11 млрд и 700 млн.евро са за страните кандидати. Близо 700 млн.евро са за Македония, защото искаме страната да е готова. Европа не се е отказала от Македония, следим много внимателно какво се случва и знаем, че най-сигурният начин за решаване на тези проблеми, с които те сега се борят , е да го правим в едно общо европейско семейство, каза еврокомисарката.

Еврокомисарят към студентите: Опълчете се на екстремизма!

"Екстремизмът е във възход, липсата на толерантност е във възход. Опълчете му се! Родили сте се в свободни и демократични страни, не приемайте това за даденост! Това бяха само част от пожеланията, които отправи  еврокомисарят Кристалина Георгиева към завършващите студенти от Американския университет. Тя бе специален гост на 21-та церемония по дипломирането на випуск от 249 бакалаври от 22 страни. Финансистката Георгиева не скри емоциите си и каза пред множеството, че е горда майка, защото и нейната дъщеря е завършила този перспективен университет и го похвали за добрата му работа. Нещо повече тя покани дипломантите да кандидатстват за работа в европейските структури.

Пред студентите еврокомисарката призна, че през далечната 1991 година била поканена за преподавател в университет във Фиджи и когато отишла чиновничка я попитала от коя страна идва. "Казах България , а тя ми отвърна- няма такава държава! Чак тогава осъзнах колко голяма е била желязната завеса", каза Кристалина Георгиева.

Тя обясни, че изменението на климата ще бъде сериозното предизвикателство пред това поколение. Наводнения, суши , урагани, не се плашете и се заемете с тези задачи. А накрая Кристалина Георгиева поиска разрешение от президента на АУБ да си хвърли академичната шапка, защото е мечтала за това. Така и направи. На церемонията еврокомисарката говори на английски език. Пред дипломантите обръщение направи и министърът на образованието Тодор Танев, който поздрави младите на английски, но говори на български език с уточнението, че длъжността му на държавник го изисква. И не скри, че има сантименти към университета, защото е бил преподавател тук. Специален гост бе и посланик Иван Станчов, на който бе връчено почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини